Rapport: Gammelt nag til politiet lever på Christiania

Skrevet af admin

28/12/2015

Dagens topnyheder

Forholdet mellem Christianias beboere og politiet har aldrig været det bedste, og på trods af fremskridt de seneste år, er der stadig et stykke vej til forsoning mellem parterne.

Det viser en ny beboerundersøgelse, som er lavet af politiet for at målrette deres indsats i området.

- Politiet har smadret vores tillid gennem 40 år. Børnene har set politiet tæske uskyldige. Det tager tid at bygge tilliden op igen, siger en af beboerne i rapporten.

Det er især de ældre beboere på Christiania, som har været på fristaden i mange år, der har svært ved at slippe den konfliktfyldte historie.

- Som en konsekvens af denne forhistorie, er der opstået både had, skepsis og dyb mistillid til politiet og deres arbejde, konkluderer rapporten.

Det fremgår også, at størstedelen af beboerne på Christiania ikke vil anmelde mindre forbrydelser til politiet, da christianitterne hellere vil ordne det internt, og at mange kun anmelder indbrud for forsikringens skyld.

Det synes Dannie Riise, som er leder af politiets Task Force Pusher Street, er ærgerligt, og han opfordrer christianitterne til at bruge politiet mere.

- Vi vil rigtigt gerne have beboerne på Christiania til at ringe til politiet, når de for eksempel har haft indbrud eller er blevet udsat for hærværk. Beboerne får en tro på, at det rent faktisk hjælper noget at ringe til politiet, siger han.

Desuden ønsker beboerne på fristaden ikke at hashhandlen forsvinder, men de vil gerne af med den organiserede kriminalitet. Konklusionen blandt christianitterne er, at de fleste af områdets problemer vil forsvinde, hvis hash bliver legaliseret.

Lederen af Task Force Pusher Street erkender, at det er et langt sejt træk for politiet at få christianitternes tillid, men understreger også, at de nye beboere og yngre generationer på Christiania er mere imødekommende overfor politiet.

- Det tager noget tid, men bare de år vi har kørt indsatsen på Christiania, der er sket meget. Den måde vi samarbejder med Christiania på nu, er noget helt andet, end det var for tre år siden.

1. september 2012 iværksatte Københavns Politi en målrettet indsats mod hashhandlen i Pusher Street ved navn Task Force Pusher Street.

Task Force Pusher Street har til opgave at bekæmpe den åbenlyse organiserede hashhandel i Pusher Street og styrke politiets forhold til christianitterne.

/ritzau/