Rapport: Kina kan nå 84 procent vedvarende energi i 2050

Skrevet af admin

02/12/2015

Dagens topnyheder

Potentialet er ikke bare stort for klimaet, hvis Kina skærer i udledningen af drivhusgasser som varslet, det er også rentabelt, viser en frisk rapport fra WWF Verdensnaturfonden.

Det store asiatiske land kan ifølge beregningerne nå det klimamål i energiproduktionen, som landet har meldt ud inden COP21-konferencen i Paris.

Rapporten viser, at kineserne kan dække 84 procent af deres behov for elektricitet gennem vedvarende energikilder i 2050, hvis man implementerer initiativer som varslet.

Det konkluderes, at det vil være 14 procent billigere - i konstruktion og drift - at gennemføre overgangen fra kulværkerne til de vedvarende energikilder, hvor vindkraft spiller en hovedrolle.

Analysen medregner ikke positive sideeffekter for eksempelvis sundhed og miljø.

- 84 procent er en del mere, end hvad man hidtil havde troet. Det viser sig samtidig, at det er billigere end bare at fortsætte ud af kulsporet, siger pressechefen i WWF Danmark, Rune Langhoff.

Kina ligger i en klar førerposition som det land i verden, der udleder mest CO2 i atmosfæren efter USA.

I Danmark har målet været, at man i 2050 helt har udfaset brugen af fossile brændstoffer i energiproduktionen.

WWF-rapporten bygger på beregninger fra energiforskningsinstituttet Entri, som har tegnet en løbende model for energiforbruget i Kina frem til 2050.

Indien, verdens tredjestørste CO2-udleder, har sat et mål om, at 40 procent af elproduktionen skal komme fra vedvarende energi i 2030.

Rune Langhoff peger på, at det først for alvor "begynder at ligne noget", hvis man får lande som Kina og Indien til at gøre noget.

De løfter, som verdens lande har afleveret til FN's Klimasekretariat, vil, hvis de overholdes, betyde, at gennemsnitstemperaturen stiger med 2,7 grader ved udgangen af dette århundrede fra førindustrielt niveau.

Håbet fra blandt andet EU er, at man får indarbejdet en mekanisme i Paris-aftalen, så man løbende kan opjustere ambitionerne for klimaet.

/ritzau/