Rapport: Kunderne slipper billigt fra hårde bankkrav

Skrevet af admin

14/03/2016

Dagens topnyheder

Virksomheder og privatkunder er ifølge Jyllands-Posten sluppet med små skrammer, efter at politikerne over de senere år har strammet grebet om de danske banker.

Det viser et nyt forskningsprojekt fra professor ved Copenhagen Business School Jesper Rangvid, der for få år siden også stod bag en stor rapport om finanskrisens årsager.

De skærpede krav til bankernes polstring har igen og igen fået skyld for at bremse bankernes muligheder for at låne penge ud og sætte gang i væksten, men ifølge professoren har frygten været overdrevet.

- Effekten på udlånet ser ud til at være meget lille, siger Jesper Rangvid til Jyllands-Posten.

Bankernes såkaldte individuelle kapitalkrav, der er steget godt to procent siden 2007, har ifølge rapporten resulteret i et udlånsfald i bankerne på cirka to procent.

Det er kun en lille del af bankernes samlede udlånsfald på 36 procent siden 2008. Resten af udlånsfaldet kan blandt andet skyldes manglende efterspørgsel og bankernes forsigtighed.

Den nye forskning peger samtidig på, at de skærpede kapitalkrav gør bankerne mere robuste. Jesper Rangvid mener derfor, at resultaterne taler for, at den hårde linje over for bankerne har virket.

-Vi lærte af krisen, at underkapitaliserede banker kan være samfundsøkonomisk endog meget omkostningsfyldt. Den mindre reduktion i udlån er derfor bestemt prisen værd for at få en mere robust banksektor, siger han til Jyllands-Posten.

I øjeblikket ruller debatten om prisstigninger i Nykredit, der ifølge selskabet selv skyldes, at man forventer stigende kapitalkrav.

Jesper Rangvids forskning kan ikke dokumentere, om strengere kapitalkrav fører til højere priser.

- Men dog tyder vores resultater på, at kapitalkravene isoleret set har været en lille del af forklaringen på de prisstigninger, vi har set i institutterne, siger han til avisen.

Blå blok har længe argumenteret for, at bankernes tøjler skal løsnes. Det vil Socialdemokraterne meget nødig være med til efter at have set Rangvids nye forskning.

/ritzau/