Rapport løfter sløret for et sort rekordår for klimaet

Den globale temperatur, vandstanden i havene og udledningen af drivhusgasser steg til rekordhøjder sidste år.

På en række afgørende parametre var 2015 det værste år for klimaet, siden man begyndte at registrere data. Det fremgår af en international rapport udsendt tirsdag.

450 forskere fra hele verden har bidraget til "Klimaets tilstand", som udsendes årligt af De Nationale Centre for Miljøinformation ved det amerikanske institut NOAA.

De rekordhøje temperaturer, der blev målt i fjor, skyldes til dels den globale opvarmning. Situationen blev forværret af fænomenet El Niño, som medfører forandringer over hele kloden.

I 2015 var El Niño særlig kraftig.

- Sidste års El Niño er et tydelig påmindelse om, hvordan forbigående omstændigheder kan forstærke den relative indflydelse og virkning fra den langvarige globale opvarmning, siger Thomas Karl, som leder en afdeling på NOAA.

Flere af de drivhusgasser, der udledes ved forbrænding af fossile brændstoffer, steg til det højeste niveau, man har målt.

Hvad angår CO2, blev der for første gang målt over 400 ppm (parts per million, red.) på Hawaii. På de amerikanske øer i Stillehavet målte man i 2015 den største årlige stigning i CO2 i 58 år.

Globalt er stigningen af CO2 på 2,2 ppm i forhold til 2014.

Vandstanden i havene blev sidste år målt til 70 millimeter højere end gennemsnittet for 1993. Vandstanden stiger med omkring 3,3 millimeter om året. Nogle steder stiger havene dog hurtigere.

Forskere mener, at den årlige stigning vil accelerere i de kommende årtier.

Mens temperaturen på Nordpolen stiger, og isen smelter, sker det modsatte på Sydpolen. Her er temperaturen faldende.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip