Rapport: Mennesker på kanten kommer fra alle sociale lag

Socialt marginaliserede kommer fra alle slags familier og sociale lag.

Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), "Familiebaggrund og social marginalisering i Danmark".

Undersøgelsen er baseret på registerdata for hele den voksne danske befolkning, udtrukket i 2011. De socialt marginaliserede er afgrænset på baggrund af fire risikofaktorer: psykisk sygdom, stof- og alkoholmisbrug, hjemløshed eller fængselsophold.

Og det er opløftende, at social marginalisering ikke automatisk går i arv fra forældre til børn, siger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) til Ritzau.

- Rapporten viser, at der kan være mange ting, der opstår i et menneskes liv, som kan slå benene væk under et menneske.

- Det socialpolitiske mindset skal arbejde for at være mere forebyggende i stedet for at gå ind og slukke ildebrande, når det er gået galt. Det handler om at være opmærksom på faresignaler.

Rapporten peger dog også på, at unge, hvis forældre er socialt marginaliserede, har større risiko for selv at løbe ind i sociale og psykiske problemer. Uanset har vi alle, ifølge ministeren, et ansvar for det enkelte medmenneske.

- Man skal ikke kun pege på kommunen, skolelærere eller socialforvaltningen og sige, at det er der, opgaverne entydigt ligger.

- Vi kan alle sammen gøre en forskel ved at være opmærksomme på vores medmennesker, ved at reagere på faresignaler og ved at være omsorgsfulde og interesseret i hinandens ve og vel.

Spørgsmål: Hvad kan du gøre som minister?

- Det handler om at få mere viden om, hvad der er bedst at gøre. Når man taler om offentlige initiativer, er der brug for, at vi arbejder mere vidensbaseret med socialpolitiske initiativer, så vi ved, at det, der bliver sat i værk, er noget, der helt reelt hjælper mennesker på vej, siger hun.

Undersøgelsen viser, at fire procent af alle voksne mænd og to procent af alle voksne kvinder har været registreret med mindst én af de fire risikofaktorer inden for de seneste fem år.

/ritzau/

Dagens Gossip