Rapport: Politiske skandaler kan undgås med klare regler

Politikere forgår, embedsmænd består.

Sådan lyder et gammelt mundheld om den særlige danske model, hvor embedsmænd og -kvinder i centraladministrationen forbliver partineutrale, selv om deres chef er politisk udpegede ministre.

Men de senere år er der blevet stillet spørgsmål til embedsmændenes neutralitet, efter at der blandt andet er lækket private skattepapirer, fortalt en nødløgn i Christiania-sagen og statsløse ulovligt har fået afslag på indfødsret.

En ny rapport, der har kulegravet området, fastslår dog, at de mange sager de senere år ikke er noget historisk særsyn, skriver Jyllands-Posten.

Rapporten, der offentliggøres mandag klokken 11, peger på, at det stabile VKO-flertal op gennem 00'erne blot begrænsede antallet af sager, hvor embedsmænd og ministre endte i undersøgelser med alvorlige konsekvenser.

Alligevel mener det såkaldte Bo Smith-udvalg, der har kulegravet området, at der er brug for større klarhed over, hvad embedsmænd må, og hvad de ikke må.

- Vi konkluderer, at de særlige dyder for embedsmænd i høj grad er i live ude i centraladministrationen, men det har også været efterspurgt, at de bliver tydeliggjort siger Bo Smith, der er tidligere departementschef i Beskæftigelsesministeriet, til Jyllands-Posten.

Udvalget kommer mandag med en række anbefalinger, som skal forbedre embedsværkets arbejde.

Det skal blandt andet overvejes, om hvert enkelt ministerium skal have en såkaldt retschef.

- Vi kan se, at hvis der er problemer med juraen, så ender det ofte galt for ministeren. Derfor bør man sørge for, at der er solide juridiske kompetencer i ministerierne, siger Bo Smith til Jyllands-Posten.

Anbefalingerne i den 378 sider lange rapport præsenteres mandag af Bo Smith og afleveres til både den nuværende finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), og tidligere finansminister Bjarne Corydon (S).

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip