Rapport: Prorussiske missiler skød passagerfly i Ukraine

En hollandsk rapport om nedskydningen af det malaysiske passagerfly MH17 i Ukraine sidste sommer konkluderer, at flyet blev skudt ned af prorussiske separatisters missiler.

Det amerikanske medie CNN skriver, at to kilder med kendskab til rapporten oplyser fra undersøgelsen, at missilernes nøjagtige bane kendes.

Det fremgår ligeledes, hvem der havde kontrol over det område, hvorfra missilerne blev affyret. Det var prorussiske separatister, som i mere end et år har kæmpet mod ukrainske regeringssoldater i det østlige Ukraine.

Beviserne peger således på, at separatisterne bærer skylden for styrtet, der kostede 298 mennesker livet.

Rapporten er endnu ikke offentliggjort, og Ruslands FN-ambassadør, Vitalij Tjurkin, har straks efter afsløringerne fra den hollandske undersøgelse kritiseret efterspillet. Det skriver nyhedsbureauet Tass.

Russerne siger, at de er blevet nægtet adgang til nedstyrtningsstedet, og de beskylder undersøgelsen for at være partisk.

Udkastet til rapporten er blandt andet sendt til flyproducenten Boeing og til de amerikanske luftfartsmyndigheder.

De to kilder med kendskab til rapporten siger, at også Malaysia Airlines har skyld i ulykken, da selskabet ikke - som mange andre flyselskaber - har taget advarsler om at flyve over området alvorligt.

/ritzau/

Dagens Gossip