Rapport: Putin godkendte formentlig drab på Litvinenko

Skrevet af admin

21/01/2016

Dagens topnyheder

Ruslands præsident, Vladimir Putin, godkendte sandsynligvis, at den forhenværende KGB-agent Aleksander Litvinenko skulle dræbes i London, konkluderer en rapport fra en britisk dommerundersøgelse.

Litvinenko blev i 2006 forgiftet med det radioaktive materiale polonium 210. Det blev hældt i hans te, mens han havde et møde med to russiske agenter, Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun, på et hotel i London.

Den 43-årige afhopper døde få uger efter af forgiftningen. Mens han lå dødssyg, anklagede han Putin for at have beordret ham forgiftet.

Den længe imødesete rapport påpeger, at Putin og den russiske regering havde et motiv til at dræbe Litvinenko.

I en kommentar fra det russiske udenrigsministerium kaldes rapporten for "politiserende". Litvinenko-affæren har skaldet forholdt mellem Rusland og Storbritannien, hedder det.

Litvinenko havde i sit eksil i London afsløret en række af den russiske efterretningstjeneste FSB's hemmeligheder, og der var et personligt fjendskab mellem ham og den russiske præsident, fremgår det af kommissionens rapport.

- FSB-operationen for at dræbe Litvinenko blev sandsynligvis godkendt af (...) præsident Putin, fortæller dommer Robert Owen ved fremlæggelsen af rapporten torsdag i Londons High Court.

Fra Moska kalder den ene af de anklagede FSB-agenter, Andrej Lugovoj, Owen-kommissionens beskyldninger for "absurde". Lugovoj er i dag medlem af det russiske parlament.

Den russiske regering har nægtet at have haft nogen rolle i Litvinenkos død, men har samtidig nægtet at samarbejde med de britiske myndigheder om at opklare forbrydelsen.

Regeringen i Moskva har således pure afvist at udlevere de to mistænkte FSB-agenter.

Litvinenko flygtede til Storbritannien i 2000, og i to bøger beskyldte han Putin og FSB for at dække over forbrydelser.

Læger fandt ud af, at Litvinenko var forgiftet med den sjældne radioaktive isotop polonium 210. Formentlig blev den radioaktive gift hældt i den grønne te, han fik serveret på hotellet i London.

Det er blandt andet kommet frem, at der flere steder i London blev fundet spor af polonium 210. Sporene blev fundet på hoteller, på kontorer, i fly og på Arsenals fodboldstadium - alle steder, hvor de to FSB-agenter havde opholdt sig.

/ritzau/Reuters.