Rapport: Spis mindre kød hvis du vil redde miljøet

Skrevet af admin

05/11/2013

Dagens topnyheder

Forbrugerne gør ikke nødvendigvis kloden en tjeneste ved at vælge det røde ø, når de er ude at handle.

Hvis danskerne vil leve miljøvenligt, skal de hellere spise mindre kød. Det konkluderer en ny rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

- Hvis man virkelig vil gøre noget for miljøet, så skal man spise færre animalske produkter. Det er det, der batter, siger lektor Henrik Saxe, en af forskerne bag rapporten.

Danskernes daglige kost vil belaste miljøet 26 procent mindre, hvis de spiser 35 procent mindre kød om dagen. Det ville betyde, at en gennemsnitlig dansker skulle erstatte 48 gram kød med grøntsager og fuldkornsprodukter.

En ko eller gris når nemlig at spise sin egen vægt mange gange, inden den kommer på tallerkenen. Derfor er det bedre for miljøet, hvis man spiser den mad, dyret spiser, i stedet for dyret selv.

- Hvis du spiser kødet, bliver der brugt mange flere ressourcer, og det belaster miljøet, siger forskeren.

Hvidt kød belaster miljøet mindre end rødt kød. Og for det meste er det bedre for miljøet, hvis man spiser varer, der er produceret i ens nærområde. Til gengæld er økologi ikke nødvendigvis gavnlig for miljøet, tværtimod.

- I et økologisk landbrug bliver der produceret mindre per hektar, end der gør i et konventionelt landbrug. Derfor bliver der brugt flere ressourcer, siger Henrik Saxe.

Økologisk landbrug sikrer renere vand og mere frugtbar landbrugsjord end konventionelt landbrug. Men generelt trækker økologi negativt på miljøbalancen.

- Det betyder ikke, at man ikke skal købe økologi. Jeg køber selv økologisk. Men i forhold til miljøet er det langt mere effektivt at spise færre animalske produkter, siger forskeren.

/ritzau/