Raser over stramninger hos hjemmehjælpen: 'Man skal være nærmest skindød for at få hjælp'

Skrevet af Morten Larsen

29/09/2015

Dagens topnyheder

Et brev til modtagere af hjemmehjælp får nu Ældre Sagen til at kritisere Ringkøbing-Skjern Kommune.

I brevet lægger kommune op til stramninger på plejeområdet, da man i fremtiden skal være ”svært dement, blind eller lam i næsten hele kroppen" for at få en hjemmehjælper på besøg i hjemmet. 

Formuleringen har fået Ældre Sagen til at kritisere Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Det er alt for hårdt formuleret og samtidig komplet tåbeligt. For på den måde er det slet ikke tilladt at begrænse hjemmehjælpen, siger Bent Møller Jensen fra Ældre Sagen i Ringkøbing-Holmsland til P4 Midt & Vest.

Det omstridte brev blev sendt til kommunens modtagere af hjemmehjælp tilbage i juni måned, men nu går Ældre Sagen på landsplan ind i sagen.

De er bekymret for, at kommunens tiltag skal sprede sig til resten af landet.

Læs også: Mistænkelige hjemmehjælps-opkald kom fra Sundhedsministeriet

- Så man skal være nærmest skindød for at få hjælp, lyder det fra Olav Feldbo, der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

Hos Ringkøbing-Skjern Kommune lyder meldingen, at man på trods af formuleringen overholder de lovmæssige krav om individuel vurdering af hver enkelt borgers behov.

- Når man læser ting på skrift, så kan det godt se hårdt ud. Det medgiver jeg, og det er muligvis nok også en uheldig formulering, siger formanden for social- og sundhedsudvalget Karsten Sørensen til DR.

Ifølge brevet vil kommunen reducere antallet af modtagere af hjemmehjælp.

Det skal ske ved, at praktisk bistand "fremadrettet primært kun vil omfatte borgere, der er svært demente, blinde eller lamme i næsten hele kroppen og som ikke har ægtefælle eller anden pårørende i boligen, der kan udføre rengøring".

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: