Reaktor-nedsmeltning skal ruste Japan mod atomulykker

Et hold af atomfysikere i Japan har planer om at gennemføre en kontrolleret reaktor-nedsmeltning i et forsøg på at lære, hvordan de skal håndtere fremtidige atomkatastrofer som den i Fukushima.

Det Japanske Atomenergi Agentur siger, at det arbejder på et forsøgsprojekt med en mindre version af en reaktor, som med fuldt overlæg vil blive gjort dårligt fungerende. Den ligger i et forsøgscenter i Ibaraki, nord for Tokyo.

- Vi ønsker at studere meget nøje, hvordan en nedsmeltning sker, hvorved vi vil lære at blive bedre til at klare alvorlige atomulykker i fremtiden, siger en talsmand for det regeringsstøttede forskerhold.

Projektet vil blive indledt i foråret og vil omfatte en mindre brændselsstav, som vil blive brugt i en hurtig fissionsproces. Lignende projekter er blevet foretaget i atommagter som USA og Frankrig.

Selskabet Tepco, som driver Fukushima, har haft store problemer med få afviklet det katastroferamte atomkraftværk, og hele fasen med oprydning har været plaget af skandaler.

Flere end 1500 brændselsstave, hvoraf mange er brugt, er ved at blive fjernet fra et bassin inde i en reaktorbygning. Det kan tage op imod et år.

Stavene blev placeret i bassinet, da en tsunami ramte værket i marts 2011.

Brændselsstavene er fire meter lange rør, som er fyldt med uran- og plutonium-brændsel. Der er frygt for, at mange af dem kan være blevet ødelagt under skælvet og den efterfølgende tsunami ved Fukushima-anlægget og Japans østkyst i marts 2011.

Uforudsete problemer og tilbageslag betød, at processen med at fjerne brændselsstave først begyndte i november, hvilket har forstærket den vedholdende og omfattende kritik mod Tepcos håndtering af krisen.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip