Realkredit vil gerne låne mere til sommerhuse

Det er fuldt ud økonomisk forsvarligt, hvis realkreditinstitutterne udlåner billigere til sommerhuskøbere, så de kan låne 70 eller 80 procent af værdien i realkreditlån. Institutterne vurderer nøje såvel sommerhusets værdi som huskøberens økonomi.

Det siger Realkreditrådets direktør, Ane Arnth Jensen, om, at Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, vil hæve lånegrænsen for realkreditlån fra 60 til 70 eller 80 procent ligesom for helårshuse. Han støttes af et blåt flertal.

- Et realkreditinstitut foretager - ligesom i dag - en nøje vurdering af ejendommens værdi, og hvad der er plads til af belåning. Det gælder også husejerens økonomi. Er der råd til at sidde i sommerhuset? siger Ane Arnth Jensen.

Realkreditinstitutterne giver kun lån til en højere lånegrænse, hvor det er fornuftigt. Købere har aldrig en garanti for at få sommerhuse belånt op til grænsen i realkreditten, fastslår formanden.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) vil ikke kommentere forslaget. I dag kan købere låne 60 procent, mens resten finansieres ved dyrere banklån.

Realkreditrådet mener, at der kan skabes økonomisk vækst i udkantsområder, hvis det bliver billigere at låne til sommerhuset.

- Realkreditfinansiering er den billigste måde, man kan låne på og billigere end andre kreditkilder. Det kan godt i nogle tilfælde stimulere markedet, altså øge omsætningen af sommerhuse og have en positiv effekt på priserne, siger Ane Arnth Jensen.

Spørgsmål: - Efter finanskrisen har myndighederne skærpet kravene til realkreditten. Går det an med en højere lånegrænse?

- Ja. Ethvert realkreditinstitut, der låner en krone ud, ønsker at få den krone tilbage. Så der er en meget nøje kreditgivning, når man vurderer ejendommens værdi, siger Ane Arnth Jensen.

/ritzau/

Dagens Gossip