Red Barnet: Børn sexudnyttes i krigslande

Når krig og konflikt hærger, destabiliserer det ikke blot de pågældende lande.

I mange tilfælde bliver børn uskyldige ofre, som uforvarende bliver rullet ind i sammenstødene.

Red Barnets rapport "Unspeakable Crimes Against Children", der bliver offentliggjort onsdag, beretter således, at helt op til 80 procent af ofrene for seksuelle overgreb er børn.

Ligesom rapporten beskriver, hvordan børn bliver udsat for voldtægt og kidnappet til seksuel udnyttelse.

- Tallet kom bag på os. Det fortæller desværre, at voldtægt og seksuelle overgreb på børn i krige og konflikter er et rystende udbredt fænomen. Verdenssamfundet må tage dette problem mere alvorligt, siger Anne-Sophie Dybdal, krisepsykolog i Red Barnet.

Trods rapportens skræmmende tal, er de programmer, der skal dæmme op for seksuel udnyttelse af børn i krigs- og konfliktramte, generelt underfinansierede, påpeger Red Barnet.

Organisationen er således dybt bekymret for, at mindre end en fjerdedel af de samlede midler, det anslås, der er behov for til beskyttelse af børn og kvinder i verdens konfliktzoner, er til stede.

Det har de seneste globale tal påvist, forklarer Red Barnets krisepsykolog.

- Desværre er det et af de områder, hvor der er størst forskel på, hvad der er behov for, og hvad der så reelt bliver budgetteret med, siger Anne-Sophie Dybdal.

I forbindelse med G8-topmødet i London i denne uge opfordrer Red Barnet G8-landenes ledere til at sikre det økonomiske grundlag for det hjælpearbejde, der skal beskytte børn mod overgreb.

Ligesom Red Barnet vil presse det internationale samfund til at arbejde målrettet for, at overgrebsmænd og -kvinder bliver holdt ansvarlige for deres forbrydelser.

Anne-Sophie Dybdal er dog nervøs for, at der kan være langt flere børn, der er ofte for seksuelle overgreb i konflikt- og krigsområder.

- Dels fordi rapporteringen er svær i det kaos, der hersker i disse områder. Men også fordi mange børn tier om de overgreb, de har været udsat for, udtaler Anne-Sophie Dybdal.

Rapporten har blandt andet taget udgangspunkt i Jordan, Libanon, Myanmar, Palæstina, Sydsydan og Syrien.

/ritzau/

Dagens Gossip