Red Barnet frygter for afviste asylbørn

Sådan forholder Red Barnet sig til nyheden om, at otte ud af de 123 afviste asylansøgere, som har siddet fast i asylsystemet i mere end ti år, er børn. Tallet fremgår af en ny opgørelse til Folketingets Integrationsudvalg og vækker dyb bekymring hos børnenes interesseorganisation.

»Det er enormt trist at høre. Vi ved, at ventetid i uvished er enormt nedbrydende for børn, og i forskningen taler man om, at psykiske skader opstået i en sådan periode kan blive umulige at kurere,« siger Janne Tynell, informations- og pressechef i Red Barnet.

Gruppeformand i Enhedslisten, Per Clausen (Ø), påpeger til Dagbladet Information, at de nye tal er uacceptable, fordi afviste asylansøgere ifølge udlændingeloven har mulighed for at få opholdstilladelse efter 18 måneders ophold, hvis udsendelse må anses som »udsigtsløs«.

Ser man på antallet af børn, som har tilbragt mere end to år i asylcentre eller tilsvarende ordninger, er der tale om i alt 254, og det er alt for mange, lyder det fra Red Barnet:

»Der er tale om et helt ekstremt indhug i en barndom, og vi har at gøre med et enormt problem, når tallet er så højt,« siger Janne Tynell.

Når over 100 afviste asylansøgere i dag sidder fast i asylsystemet, er der tale om en stigning fra 68 i december 2011.

I Information skønner integrationsordfører Jacob Bjerregaard (S), at de afviste asylansøgere, som hænger fast i systemet, kan, men ikke vil tage hjem. Men det gør ifølge Janne Tynell ikke problemet mindre.

»Vi ved, at der kan være en sådan problematik i lovgivningen, men uanset hvad, så har vi som land et ansvar for de børn, det går ud over,« svarer Janne Tynell.

Dagens Gossip