Red Barnet holder fast i børneattester for flygtninge

Skrevet af admin

17/02/2016

Mest læste i dag

Flygtninge skal kunne fremvise en pletfri børneattest, hvis de skal arbejde med børn.

Det mener Red Barnet.

For selv om flygtninge ofte har svært ved at skaffe de nødvendige papirer, og det kan hindre dem i at arbejde med børn i Danmark, skal kravene ikke ændres, mener de.

- I Red Barnet har vi den holdning, at loven om børneattester er god. Vi mener ikke, at den skal ændres, fordi børneattesten fungerer som en "gatekeeper", siger Gitte Jakobsen, der er seniorrådgiver i Red Barnet.

- Børneattesten er et vigtigt element til at beskytte børn mod overgreb, siger hun.

Det er et krav, at voksne kan fremvise en pletfri børneattest, hvis de skal arbejde i vuggestuer, børnehaver og fritidshjem. Det er en garanti for, at de ikke tidligere er dømt for seksuelle overgreb mod børn.

Kulturminister Bertel Haarder (V) er ansvarlig for reglerne om børneattester og har oplyst i et folketingssvar, at han vil undersøge muligheden for at lempe reglerne.

Men han understreger samtidig, at en ændring ikke må gå ud over hensynet til børnenes sikkerhed og tryghed.

Gitte Jakobsen fra Red Barnet forklarer, at det ikke er umuligt for flygtninge at fremvise en børneattest. Børneattesten kan vel at mærke være tom, hvis nødvendige oplysninger mangler, og så er det arbejdsgivernes valg, om de vil acceptere den.

Men selv om hun holder fast i børneattestens berettigelse, kan den ikke stå alene.

- En ren børneattest er ikke i sig selv en garanti for, at der ikke kan ske overgreb fremadrettet. Derfor er det helt afgørende, at der også er klare regler og retningslinjer ude i institutionerne for samværet mellem børn og voksne, siger Gitte Jakobsen.

Det kan for eksempel være regler om, at en ansat ikke må være alene med institutionens børn, forklarer hun.

Pædagogernes fagforening, Bupl, og Kommunernes Landsforening (KL) er til gengæld åbne for at ændre reglerne, så flygtninge ikke nødvendigvis skal fremvise en ren børneattest for at komme i virksomhedspraktik eller arbejde i en institution med børn.

/ritzau/