Red Barnet kræver ny lov for afviste flygtningebørn

Sådan lyder det fra Red Barnet, som står bag en ny rundspørge til de ti kommuner, som i dag huser de flygtede børn og unge, der er kommet alene til Danmark.

»Børnene bliver psykisk nedbrudte af de midlertidige opholdstilladelser, som Danmark giver dem, og det er fuldstændig uacceptabelt,« siger Mimi Jakobsen, der er generalsekretær i Red Barnet, i en pressemeddelelse.

»Der er tale om børn helt ned til 11 år, som i forvejen er hårdt medtagede. De er uden forældre i Danmark, har krigstraumer, angst, koncentrationsbesvær og svært ved at sove om natten. Noget af det allerværste, man kan gøre ved sådanne børn, er at fastholde dem i en venteposition,« siger hun.

Uledsagede flygtningebørn, som har fået afslag på asyl, får i dag en midlertidig opholdstilladelse, der udløber den dag, de fylder 18 år. Herefter har de mulighed for at få opholdstilladelse, hvis de har tilknytning til Danmark og er integreret i det danske samfund. Fremtiden er derfor forbundet med stor usikkerhed for børnene og de unge, og det gør det samtidig svært for de medarbejdere, der skal hjælpe dem.

»Det er umuligt for børnene at tro på fremtiden og samtidig er det svært for os at opbygge de universelle kompetencer som ethvert barn skal have, når vi ikke ved, hvor længe vi har dem. Vi har intet perspektiv. Hvordan skal vi kunne integrere dem, når de alligevel er på vej ud, eller rettere, når ingen aner om, eller hvornår, de er på vej ud,« spørger Ole Nygaard, leder af bostedet Lindhøjgaard i Lynge, der huser uledsagede flygtningebørn.

Red Barnet har ikke noget præcist overblik over, hvor mange børn, der opholder sig i Danmark på de vanskelige vilkår, men det drejer sig om flere end 11.

Men de har krav på vished, og derfor bør regeringen ændre loven, mener Red Barnet, som dog ikke vil tage politisk stilling til, hvad den præcist skal ændres til.

»Vi bliver nødt til at ændre loven, så vi sikrer, at ingen uledsagede flygtningebørn ender på en midlertidig opholdstilladelse, og hvor vi ikke tager stilling til, om de skal integreres i Danmark, eller om de skal forberedes på at blive sendt tilbage til Afghanistan. Vi kan simpelthen ikke være bekendt at sætte traumatiserede og angste børn i en situation, hvor de ikke ved, hvad der skal ske med dem,« siger Mimi Jakobsen.

Dagens Gossip