Red Barnet: For mange krav giver børn ondt i livet

Skrevet af admin

28/12/2015

Mest læste i dag

Flere børn og unge får "ondt i livet", fordi samfundet stiller for mange og for urimelige krav til dem, mener Kuno Sørensen, psykolog hos Red Barnet.

Han bemærker lige som andre professionelle stigningen i antallet af børn og unge, der skader sig selv for at få afløb for deres usikkerhed og frustrationer.

- Der er flere og flere børn, som har ondt i livet og ikke rigtig kan håndtere det, og derfor reagerer på måder, hvor de gør den indre, uforståelige smerte konkret ved at påføre sig selv smerte.

- De går rundt med en følelse af usikkerhed og utilstrækkelighed: Gør jeg det nu godt nok, kan jeg iscenesætte mig selv rigtigt, kan jeg skabe mig selv den uddannelsesmæssige succes, som forventes af mig?

- Vores samfund har ændret sig, så barnet allerede fra en tidlig alder skal tilrettelægge sin karriere og vælge sin vej i livet. Kravet om, at vi skal være vellykkede, bliver i høj grad presset ned over børnene, siger Kuno Sørensen til Ritzau.

Han mener, at det både er en samfundsopgave og forældrenes ansvar at sænke de ambitionskrav, som vi stiller til ikke blot vores børn, men også til os selv.

- Jeg tror, det er vigtigt, at vi mentalt stopper op og ser, om konkurrenceræset, selvrealiseringen og idylliseringen af det perfekte nu også er det, vi skal leve op til.

- Og her spiller vi som forældre en vigtig rolle - at vi ikke stresser os selv alt for meget og fører den stress videre til børnene med, at de skal kunne magte alt muligt forskelligt.

Kuno Sørensen medgiver, at den store udfordring vil være at få samfundet "ned i gear".

- Det er der, udfordringen ligger, og der skal inddrages mange aspekter i det, herunder vores samfundsmæssige og politiske prioriteringer.

- Vi er med til at vælge politikere, der lægger nogle linjer i den ene eller anden retning. Og man kan se, at det nye parti Alternativet er en modbevægelse mod lige præcis de her problematikker.

/ritzau/