Redaktør: 27 kampfly er nok til internationale operationer

Efter alt at dømme vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) på et pressemøde torsdag formiddag fortælle, at regeringen peger på kampflyet F-35 (Joint Strike Fighter) som det fly, der skal erstatte Danmarks F-16-fly.

Det erfarer flere medier onsdag.

Samtidig vil de to angiveligt fortælle, at regeringen anbefaler, at Danmark køber 27 fly af typen F-35A Lightning II, der produceres af amerikanske Lockheed Martin, som skal erstatte landets nuværende 30 F-16-fly.

Ingen af delene vil i så fald være overraskende. Det fortæller Andreas Krog, der er flykender og redaktør på nytkampfly.dk, der udgiver artikler om anskaffelse af militært materiel til det danske forsvar.

- Det fly har hele tiden været favoritten i konkurrencen, simpelthen fordi det er det fly, vores nære allierede også har købt og kommer til at bruge, siger han og uddyber:

- Det vil sige, at vi bliver et lille medlem af en stor klub, der sammen kan betale flyets opgraderinger og så videre gennem hele flyets levetid. Vi skal huske på, at vi skal have det her fly de næste 30 eller 40 år, så der skal være nogle til at betale det også om mange år.

De to andre kandidatfly er det fælleseuropæiske Eurofighter og det amerikanske fly F-18 Super Hornet.

Andreas Krog vurderer samtidig, at en ordre på 27 kampfly er realistisk:

- 27 er en smule under de nuværende 30 operationelle F-16-fly, men det er ikke nede i et leje, hvor det vil være for få til også at kunne lave internationale operationer, siger han.

Han understreger dog, at det er regeringens bud på, hvor mange kampfly den ønsker.

- Vi har en forsvarsforligskreds, hvor De Konservative vil have 30 og helst mange flere, mens SF vil have 18 fly. Derfor bliver det nu en opgave for forsvarsministeren at få enderne til at mødes. Men vi lander nok på et sted omkring de 27 fly, siger Andreas Krog.

De øvrige partier (SF, R, K, S, DF, LA) får nu mulighed for at se rapporten om evalueringen af de tre kandidatfly. Herefter skal forsvarsforligskredsen beslutte, hvilket fly der skal være Danmarks kampfly i de næste i hvert fald 30 år.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip