Redaktør: Solhaven-sag giver håb for socialpædagogikken

Skrevet af admin

28/01/2015

Dagens topnyheder

Frifindelsen i sagen om påstået vold mod anbragte unge på Solhaven kan få mere generel betydning.

Det mener en af de mange tilhørere, der onsdag er mødt op til domsafsigelsen ved Retten i Aalborg.

Benny Lihme har siddet i bestyrelsen for Solhaven og har skrevet om bostedets arbejde med de unge, som for fleres vedkommende var opgivet af mere traditionelle institutioner.

Desuden er han redaktør af bladet Social Kritik.

- Frifindelsen vil jeg fortolke som en støtte til og et håb for de socialpædagogiske tanker i modsætning til tidens tendens til regelstyring, mener Lihme.

- På Solhaven var de voksne rollemodeller for de unge, og de måtte af og til anvende magt og sætte grænser, siger han.

Alternativet til denne pædagogik er fængselslignende institutioner med firkantede regler, og hvor der ikke er personlige relationer mellem de voksne og de unge, mener Benny Lihme.

Han og en stor del af de mange tilhørere, familie og bekendte til de 12 frifundne, fandt onsdag eftermiddag sammen på et mødested for at markere punktummet i den usædvanlige sag.

Flere havde grædt af lettelse, da de mødtes på restaurant "Ib Rene Cairo."

Også nogle af forsvarerne tog af sted efter at have udtalt sig til journalister.

- Retten har talt, og den har talt meget tydeligt, siger advokat Kåre Traberg Smidt. Han finder det usandsynligt, at anklagemyndigheden vil anke til landsretten.

Flere forsvarere bliver spurgt om muligheden for et efterspil i form af erstatningskrav.

- Dette forløb har utvivlsomt kostet job og været en så hård belastning, at der burde være mulighed for erstatning, siger Niels Fjeldberg.

Retsplejeloven rummer den mulighed, men det kræves, at man kan bevise, at politi og anklagemyndighed har sløset, bemærker advokaten.

Straffesagen mod de 12 mænd fra Solhaven begyndte 2. september 2013, men den svulmede op undervejs, og cirka 150 vidner er blevet afhørt.

/ritzau/