»Redegørelse bringer os ikke et skridt videre«

Forsvarschef Peter Bartram indrømmer ellers i redegørelsen, at det er »meget sandsynligt«, at danske soldater filmede irakiske sikkerhedsstyrker, der mishandlede irakiske fanger, uden at skride ind.

»Vi har jo vidst, at videoen eksisterer, lige siden den kom frem i oktober 2012. Det er temmelig indlysende, at den findes. Det kan man se med sine egne øjne,« siger Christian Brøndum og fortsætter:

»Så i mine øjne bringer den her redegørelse os ikke et skridt videre«.

Christian Brøndum finder det langt mere interessant, om daværende bataljonschef John Dalby eller andre i forsvarets ledelse rent faktisk kendte til videoen og dermed til overgrebene på de irakiske fanger uden at sende informationerne videre i systemet. Det har tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard, der var med på operation Green Desert, påstået.

»Det siger redegørelsen ikke noget om. Eller rettere, den siger, at der ikke findes nogen dokumentation for, at det var tilfældet. Det er også det, som forsvaret har sagt siden oktober sidste år,« siger Berlingskes forsvarsmedarbejder.

Dermed kan man dog ikke konkludere, at John Dalby eller andre ledere i forsvaret ikke kendte til videoen, understreger han.

»Man kan bare sige, at forsvaret ikke har kunnet finde nogen dokumentation for det,« siger Christian Brøndum.

Det interessante i sagen er ifølge Christian Brøndum derfor, om auditørkorpset, altså anklagemyndigheden, kan finde beviser, der kan holde til en retssag.

»Og hvad skal den handle om? Den skal handle om, hvorvidt den daværende chef, John Dalby, skulle have begået en tjenesteforseelse ved at lyve for sine foresatte om eksistensen af den her video. Det kræver selvfølgelig, at han kendte til den, og det er der ikke andre end Anders Kærgaard, der har sagt hidtil,« siger Christian Brøndum.

Dagens Gossip