Redegørelse finder mange syge Vestas-medarbejdere

Skrevet af admin

20/06/2016

Mest læste i dag

Arbejdstilsynet har færdiggjort sin redegørelse om forholdene på vindmølleproducenten Vestas' fabrikker. Den blev begyndt, da DR kunne fortælle om store problemer med sygdomme relateret til arbejdet med kemikaliet epoxy.

Redegørelsen viser, at der fra 2004-2016 er registreret 478 anmeldelser om erhvervssygdomme hos Vestas. 140 af dem er om hud- og luftvejssygdomme, som er dem, DR rapporterede om.

- Jeg har modtaget Arbejdstilsynets redegørelse om tilsynsindsatsen i forhold til produktion af vindmøller hos Vestas.

- Redegørelsen viser, at der har været et betydeligt antal arbejdsskader knyttet til epoxy på Vestas, skriver beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i en kommentar til redegørelsen.

Af rapporten fremgår det, at Arbejdsskadestyrelsen i samme periode har registreret 120 sager med hud- og luftvejssygdomme. Tre fjerdedele af dem er blevet anerkendt og langt hovedparten har at gøre med epoxy.

- Cirka 80 procent af de 120 sager er registreret på lokationen i Lem, hvor hovedproduktionen af vindmøllevinger foregår, og hvor der er et stort antal ansatte, står der i redegørelsen.

Vestas mener ikke, at redegørelsen ændrer på, hvad der allerede har været fremme.

- Rapporten har efter Vestas’ mening ikke ændret på antallet af anerkendte arbejdsrelaterede lidelser som relaterer sig til epoxy og isocyanat og bringer således ikke noget nyt, i forhold til hvad Vestas allerede har fremlagt omkring vores vingeproduktion.

- Og hvordan vi løbende arbejder med vores medarbejdere, myndighederne, arbejdsmedicinsk klinik og andre eksperter på at sikre det bedst mulige arbejdsmiljø, skriver Vestas i en kommentar.

Sagen om Vestas kom frem efter DR's beskrivelser af problemer hos vindmølleproducenten Siemens. De to sager har fået beskæftigelsesministeren til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal løse problemerne.

- Vi skal blive bedre til at bruge og reagere på data for arbejdsskader i tilsynsindsatsen, jeg har nedsat en hurtigt-arbejdende arbejdsgruppe om epoxy, og jeg indkalder forligskredsen, så vi sammen kan beslutte, om der er behov for strammere krav for tildeling af kronesmiley, skriver Jørn Neergaard Larsen.

/ritzau/