Rederiet Torm bejler til Mærsk

Og det er en idé, som måske ikke er så langt væk. Ifølge Berlingskes oplysninger har den været oppe at vende i såvel Torm som hovedbankforbindelsen Danske Bank samt i A.P. Møller - Mærsk, men kun på et indledende stadie.

Hverken A.P. Mølller - Mærsk eller Danske Bank vil kommentere overvejelserne, men Torms bestyrelsesformand, Flemming Ipsen, skriver i en mail til Berlingske, at rederiet vil kigge på alt, der kan være i aktionærernes interesse.

»Torm vil på ethvert tidspunkt se på muligheder, som kan sikre alle interessenters interesse bedst muligt,« skriver Ipsen.

For Torm og bankerne kan en sammenlægning løse store finansielle problemer – Torms gæld var i det seneste regnskab på over ti milliarder kroner – mens det for A.P. Møller - Mærsk vil skabe en stærkere markedsposition og på længere sigt kunne sikre en bedre pris for selskabets flere end 80 produkttankskibe, hvis koncernen en dag vil helt ud af området.

En sammenlægning vil give god mening, vurderer Henrik Sornn-Friese, der er lektor og leder af de maritime uddannelser på Copenhagen Business School.

»Om, de vil gøre det, er spekulation. Men hvis de vælger at gøre det, passer de to organisationer godt sammen,« siger han og peger på, at de to rederier kender hinanden godt fra mange års fragtsamarbejde i de såkaldte pools.

»De kender hinanden, og det vil give mening. De har drevet pools sammen, medarbejderne har arbejdet sammen, og de har erfaringer med hinandens skibe. På den måde er der et godt historisk udgangspunkt,« siger Henrik Sornn-Friese.

Maersk Tankers har de seneste år blødt voldsomt og haft et samlet tab fra 2009 til 2012 på mere end 4,6 milliarder kroner, og tankskibe er ikke længere et centralt fokusområde for A.P. Møller - Mærsk. Det kan få Maersk Tankers’ direktør, Hanne B. Sørensen, til at kigge mod en sammenlægning med Torm.

»Maersk Tankers har ikke klaret sig godt i et stykke tid, og Torm er nede i en bølgedal. Det kan være et spørgsmål om, at Hanne Sørensen og ledelsen i Maersk Tankers kigger på, hvornår Torm er så billigt, at de vil slå til,« siger Henrik Sornn-Friese.

Dagens Gossip