Rederiforening: Piratsag gavner vores retsfølelse

Skrevet af admin

25/11/2013

Dagens topnyheder

Dansk retsforfølgelse af formodede pirater er godt, men det er ikke et værktøj, der for alvor batter i bekæmpelse af globalt pirateri.

Det mener vicedirektør Jan Fritz Hansen i Danmarks Rederiforening, efter at ni formodede pirater er blevet varetægtsfængslet in absentia i Københavns Dommervagt for forsøg på at kapre det danske skib Torm Kansas i Det Indiske Ocean.

- Det handler om at bruge hele værktøjskassen, og deri indgår også at få de her pirater fængslet og dømt, siger Jan Fritz Hansen til Ritzau.

- Det er måske ikke det stærkeste værktøj, som vi har, fordi det ikke har den store præventive effekt på de her pirater, som lever livet farligt ude på Det Indiske Ocean, lyder hans vurdering.

Det er Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, der har krævet piraterne varetægtsfængslet, og det er første gang, Danmark forsøger at retsforfølge pirater.

Det gavner danskernes retsfølelse, så piraterne ikke som i tidligere tilfælde, blot bliver sat i land, selvom de er taget på fersk gerning.

- Det er mere vores retsfølelse, der har godt af at vi retsforfølger dem, og det er en ekstra lille ting, som vi selvfølgelig også skal benytte os af, siger Jan Fritz Hansen.

Hovedindsatsen mod piraterne både i Øst- og Vestafrika bør ikke fokusere på de små fisk, som de ni formodede pirater.

- Det er ikke håndlangerne, det handler om. Det handler om at få fat i bagmændene, ødelægge deres udstyr og få dem dømt, siger Jan Fritz Hansen.

De ni formodede pirater sidder på det danske krigsskib Esbern Snare, der er på piratjagt i farvandene ved Somalia.

Soldater fra Esbern Snare pågreb de ni formodede pirater 9. november, og siden har de siddet tilfangetaget på det danske krigsskib.

De ni formodede pirater er sigtet efter straffelovens paragraf 183 a, der handler om at kapre blandt andet skibe. Bestemmelsen kan give fængsel i op til livstid.

Kaptajnen på skibet er indisk og resten af besætningen er af forskellig nationalitet.

/ritzau/