Rederiforening protesterer over id-kontrol af passagerer

Skrevet af admin

04/12/2015

Dagens topnyheder

Danske færgeselskaber kan fremover blive forpligtet til at tjekke, at passagerne har gyldige legitimationspapirer, når de kører og går om bord på færgen.

Det fremgår af et lovforslag, der er sendt i høring, og som udløser protester hos Danmarks Rederiforening.

- Det vil betyde, at færgeselskaberne pålægges en uforholdsmæssig stor byrde til at løse det, der i vores øjne er myndighedsopgave. Det bør være myndighederne, der tager sig af at tjekke, om en passager har et gyldigt og retvisende id, siger direktør i Danmarks Rederiforening Jakob Ullegaard.

Lovforslaget giver danske myndigheder mulighed for i særlige tilfælde at indføre midlertidigt krav om id-kontrol af rejsende med færger og anden kollektiv trafik.

Svenskerne arbejder med et parallelt lovforslag, der går endnu videre end det danske, og som kan betyde bøder på op til 50.000 kroner, hvis et færgeselskab transporterer en person uden gyldig identifikation.

Danmarks Rederiforening mener, at kravet vil være dyrt og tidkrævende, fordi færgeselskaberne skal afsætte tid og plads til tjek af passagerne.

Især overfarten mellem Helsingør og Helsingborg vil ifølge rederiforeningen blive ramt.

- I dag er den gennemsnitlige håndtering 20 sekunder pr. passager, og den er automatiseret, siger Jakob Ullegaard.

Hvis forslaget vedtages, og kontrollen iværksættes, vil det ifølge Jakob Ullegaard øge håndteringen til mindst to-tre minutter pr. passager på denne strækning.

Rederiforeningen mener også, at forslaget vil være konkurrenceforvridende og få flere til at vælge at tage bilen og køre over Øresundsbroen.

/ritzau/