Redning sender Cypern ud i dyb krise

Den redningsplan, som eurolandene i nat blev enige om med Cypern for at redde landet fra bankerot, vil sende landet ud i en alvorlig krise. Tilmed vil redningsplanen måske ikke være nok på længere sigt.

Det vurderer cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank.

- I første omgang vil redningspakken gøre, at Cypern kan undgå en meget kaotisk situation, men det er nok tvivlsomt, om det på længere sigt er nok til at redde Cypern, siger Jacob Graven til Ritzau.

I kølvandet på redningspakken vil Cypern blive sendt ud i en svær økonomisk krise med stærkt voksende gæld og underskud på de offentlige finanser.

- Gælden vil vokse til et niveau på 140 procent af bruttonationalproduktet, og det vil vokse de kommende år. Den økonomiske vækst er ikke god og der er udsigt til årelang recession.

- Meget tyder på, at Cypern vil få brug for en Grækenland-løsning med eftergivelse af gæld, siger Jacob Graven.

Ifølge euroreglerne må et lands gæld højst udgøre 60 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

Cypern vil desuden blive tvunget til at gøre op med sin status som skatteparadis, og dermed undergrave sin egen forretningsmodel.

- Cypern har haft status af skatteparadis og har formentlig tiltrukket penge, som ikke er helt fine i kanten. Det har været en torn i øjet på de andre eurolande, som mener, det er unfair konkurrence.

- Den forretningsmodel kommer Cypern til at gøre op med, selv om landet har kæmpet imod, siger Jacob Graven.

Selskabsskatten på Cypern er kun 10 procent, og selskaber med adresse på Cypern kan trække overskud hjem fra datterselskaber i udlandet uden at skulle betale skat af det.

Adskillige firmaer - også i Danmark - har specialiseret sig i at hjælpe virksomheder med ondt i skatten til Cypern.

Et led i redningspakken er, at Cypern selv skal stille med knap seks milliarder euro. Tanken er at beskatte indestående beløb i landets banker, der overstiger 100.000 euro.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip