Redningsfolk i Bangladesh giver op

Mindst 381 blev dræbt, da bygningen, som husede flere store systuer, styrtede sammen og begravede en stor del af de fortrinsvis kvindelige ansatte.

Søndag opstod der brand i den sammenstyrtede bygning, hvilket dels betød at redningsarbejdet blev påvirket og dels tog livet af begravede ofre.

AFP skriver, at redningsarbejdere, som arbejder sig gennem etager med rådnende lig, søndag blev rystet over specielt én episode, hvor de havde haft kontakt med en indespærret kvinde, som mod alle odds havde klynget sig til livet. Hun omkom imidlertid som følge af branden, der blev næret af de store mængder tekstil, som ligger mellem murbrokkerne. Fire brandfolk kom til skade under slukningen.

Foreløbig er 381 fundet dræbt, men tallet ventes at stige, efterhånden som tungt maskineri tages i anvendelse i bestræbelserne på at nå gennem de sammenstyrtede etager. I de foregående døgn, de kritiske 72 timer efter en sammenstyrtning, har redningsmandskab anvendt mindre donkrafte til at løfte murbrokker og få indespærrede ud.

Nu, hvor der ikke længere er håb om at finde overlevende, bliver de tunge maskiner taget i brug.

Årsagen til sammenstyrtningen menes at ligge i for dårlig bygningskonstruktion, hvilket ikke er et særsyn i det ludfattige Bangladesh. Søndag blev ejeren af fabriksbygningen anholdt på flugt, da han skulle til at krydse grænsen til Indien.

Yderligere er seks ejere af de tekstilfabrikker, der havde til huse i bygningen, blevet anholdt, oplyser BBC.

Bangladesh har en af verdens største tekstilindustrier, men arbejdsvilkårene er ofte blevet kritiseret stærkt. I november sidste år omkom 120 arbejdere i en brand, der hærgede en tekstilfabrik, og sammenstyrtningen har endnu en gang sat fokus på landets tekstilindustri.

Blandt andet det spanske tøjmærke Mango og britiske Primark har erkendt at have fået syet kollektioner i den pågældende bygning.

Flere ledere i tekstilindustrien frygter nu, at de udenlandske tøjmærker vil finde andre produktionslande, og vicepræsidenten for tekstilproducenterne i Bangladesh, Shafidullah Azim, der repræsenterer 4.500 fabrikker, vil ifølge Reuters mødes med repræsentanter for blandt andre H&M, Gap, C&A i hovedstaden Dhaka.

»Vi vil forsikre dem om, at vi vil gøre det, der skal til, for at hindre en gentagelse af denne tragedie,« siger vicepræsidenten.

En typisk tekstilarbejder tjener, hvad der svarer til 230 kroner om måneden for en ti timers arbejdsdag seks dage om ugen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip