Redningsplan lukker Cyperns næststørste bank

Finansministrene i eurozonen sagde natten til mandag god for en redningspakke til kriseramte Cypern, hvor banksektoren i den senere tid har balanceret på randen af et totalt kollaps.

* Redningsplanen, som sender 75 milliarder kroner i nødlån til middelhavsøen, mindsker risikoen for statsbankerot og euroexit for det lille EU-land.

* Men redningsplanen får meget store konsekvenser for Cyperns to største banker.

* Størst er konsekvenserne for Laika Bank, landets næststørste bank, som må dreje nøglen om. Forretningen opsplittes i en "god" og "dårlig" bank, og den dårlige del bliver lukket ned over tid.

* Den gode bank bliver lagt sammen med Bank of Cyprus, landets største bank. Det betyder mere konkret, at Laika-kunder med under 100.000 euro får sine penge overflyttet til konti i Bank of Cyprus.

* Indskud i Laika Bank på over 100.000 euro, som ikke er beskyttet af EU's bankgarantifond, bliver til gengæld indefrosset. Det vil betyde store tab for velstående kunder, heriblandt mange rige russere.

* Cypern er det femte land i eurozonen, som har fået international hjælp til sin banksektor. Cyprioternes nærmeste allierede, Grækenland, har også fået penge, og det samme gælder Irland, Portugal og banker i Spanien.

/ritzau/

Dagens Gossip