Reform af jobindsats kan få flere i job

Med 39 anbefalinger lægger det såkaldte Carsten Koch-udvalg op til en ny arbejdsmarkedsindsats, hvor indsatsen fremover skal være mere individuelt tilpasset den enkelte ledige.

Det fremgår af udvalgets rapport, som tirsdag præsenteres på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet, hvor også beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) deltager.

Anbefalingerne fra udvalget ventes at blive udgangspunkt for regeringens udspil til en reform af det udskældte beskæftigelsessystem. Det er både blevet kritiseret for at være for dyrt og for dårligt.

- Regeringens udgangspunkt er, at vi har en beskæftigelsesindsats, der ikke fungerer. Derfor vil regeringen komme med et udspil til en reform, siger Mette Frederiksen.

Ifølge udvalget ventes anbefalingerne at kunne øge den strukturelle beskæftigelse med 3500 personer. Det svarer til, at den offentlige saldo styrkes med knap én milliard kroner.

For at understøtte en individuel indsats anbefaler udvalget, at lediges behov og muligheder bliver mere systematisk afdækket ved ledighedsperiodens start.

- Allerede når medarbejdere er i opsigelsesfasen, foreslår vi, at man begynder indsatsen, siger Carsten Koch.

Det skal samtidig sikre, at der hurtigt kan sættes ind med en særlig og ekstra indsats til ledige, der vurderes at have sværere ved hurtigt at finde et job.

Anbefalingerne indeholder også forslag om, at ledige skal have øget valgfrihed. Til gengæld skal de også tage mere ansvar for egen indsats. Det skal sikre, at ledige er motiveret for en indsats og oplever indsatsen som meningsfuld.

- Vores udgangspunkt er en reform, der gør op med standardkurser, gentagen aktivering og dobbeltindsats i jobcentre og a-kasser.

- Vi anbefaler en ny arbejdsmarkedsindsats, der bygger på en tidlig og individuel tilgang, hvor den enkelte ledige får større ansvar og et mere intensivt jobsøgningsforløb med hyppige samtaler og hjælp til jobsøgning i starten af ledighedsperioden, siger Carsten Koch.

/ritzau/

Dagens Gossip