Reform: Studerende skal bestå færre eksamener årligt

Skrevet af admin

20/11/2015

Mest læste i dag

Færre eksamener og mere tid til praktik og studieophold i udlandet.

Det er nogle af resultaterne, efter at partierne bag den udskældte fremdriftsreform fredag blev enige om at lempe den to år gamle reform.

De studerende har længe klaget over, at der var for meget vægt på fremdrift og for lidt vægt på læring i reformen.

Den balance bliver der ændret lidt på nu, selv om reformen består og fortsat har til formål at få de studerende hurtigt igennem studierne og ud på arbejdsmarkedet.

Ifølge uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) bliver kravet om, at de studerende skulle opnå minimum 60 såkaldte ECTS-point om året sat ned til 45 point.

- Aftalen tager afsæt i min brede dialog med studerende og uddannelsesinstitutioner, og jeg har lyttet til deres forslag, siger Esben Lunde Larsen og tilføjer:

- De konkrete ændringer afspejler i høj grad ønsker fra universiteterne om større fleksibilitet, uden at vi går på kompromis med målet om at nedbringe studetiderne væsentligt.

Med aftalen ophæves en række centrale regler, blandt andet den obligatoriske tilmelding til fag og prøver, mens der åbnes for mere fleksible redskaber, som universiteterne selv kan vælge at indføre.

Målet er at give universiteterne bedre mulighed for at finde en god balance mellem studiefremdrift og indretning af uddannelserne.

- Jeg er stolt af, at vi med denne brede aftale mindsker bøvl og bureaukrati. Nu giver vi institutionerne bedre muligheder for lokale løsninger og mere frihed, så de kan målrette indsatsen mod de uddannelser, hvor de studerende er mest forsinkede.

Også hos De Radikale er man glad for den ny aftale, der ifølge partiets uddannelsesordfører, Ida Auken, giver de studerende mere frihed og fleksibilitet.

- Det er vigtigt for os, at de studerende læser på fuld tid. Men tvangstilmelding til eksamen var en rigtig dårlig idé. Derfor er jeg glad for, at vi har fundet en bedre løsning, siger Auken.

Aftalen forbedrer også mulighederne for faglig supplering, når bachelorer og professionsbachelorer søger optagelse på en kandidatuddannelse.

Ud over V-regeringen og R er Socialdemokraterne, SF og De Konservative med i aftalen om at justere fremdriftsreformen fra 2013.

/ritzau/