Reform tvinger Ditte til absurd uddannelse: ‘Hvad skal jeg bruge ‘biolog med speciale i teatervidenskab’ til?’

Skrevet af Laura Nygaard

14/05/2015

Mest læste i dag

Tidligere søgte man merit for et fag i håb om, at man kunne få de eksamener overført til ens egen uddannelse, så man ikke behøvede tage dem igen.

Efter fremdriftsreformen er merit noget du risikerer at få, selvom det ikke har relevans for dit studie.

Det er sket for Ditte Staffeldt, der læste et års teatervidenskab, inden hun skiftede til biologi, skriver Uniavisen.

Hun blev tvunget til at få merit for teatervidenskab, så hun nu bliver ‘biolog med speciale i teatervidenskab’.

- Og hvad kan jeg så lige bruge det til? Jeg er ikke begyndt på min uddannelse for at slippe for at lære noget, men fordi jeg synes, det er spændende og vil tilegne mig så megen viden som muligt om mit fag. Nu får jeg mindre viden om Biologi end mine medstuderende og kan skrive færre relevante fag på mit CV, siger en skuffet Ditte Staffeldt til Uniavisen.

Læs også: Hovedpunkter i fremdriftsreformen

Ditte Staffeldt har fået merit for ét års teatervidenskab, som svarer til en hel tredjedel af bacheloruddannelsen på Biologi.

Hun er dog ikke alene. Blandt andet ender en fra hendes studiegruppe med at blive ‘biolog med speciale i klassisk musik’, fortæller hun.

Ifølge Ditte Staffeldt er det mest groteske ved situationen, at den tvungne merit ikke nødvendigvis skaber fremdrift, som reformens navn ellers antyder.

- Jeg har snakket med en studievejleder, men ingen ved præcist, hvordan det skal foregå. Jeg får sandsynligvis et undervisningsfrit hul på tredje år, hvor jeg skal sidde og vente, men jeg kan ikke få svar på, om jeg kan få SU imens. Det giver virkelig ingen mening, siger hun.

Uniavisen har spurgt Uddannelses- og Forskningsminister Sofie Carsten Nielsen, hvad hun vil gøre ved de problemerne.

Læs også: Studerende kritiserer minister: Reformen er ødelæggende

- Der vil opstå udfordringer med reformen – og som med alle andre problemer og udfordringer – skal de løses på forskellig vis. Det forventer jeg, at uddannelserne er villige og kreative i forhold til. Jeg har til gengæld sagt, at jeg vil sætte mig ned sammen med uddannelserne og tale reformen igennem. Men selvfølgelig først når den har virket et stykke tid, og vi har reelle erfaringer med, hvordan den virker. Løsningen bliver ikke at droppe reformen, svarer hun skriftligt.

Der er efterfølgende ændret i studieordningen, så Ditte Staffeldt har fået en ny mulighed for at søge dispensation, som hun overvejer at gøre brug af.

Man kan dog højest få dispensation for 30 af de i hendes tilfælde 60 meritoverførte ECTS-point, og disse point kan kun bruges på fag, der udbydes fra en begrænset valgfri liste, skriver Uniavisen.

- Jeg kan dermed ikke frit vælge, hvilke fag der skal definere den ’valgfrie’ del af min bacheloruddannelse, hvilket for mig virker ret ironisk. Man vil desuden altid sidde tilbage med 30 ECTS-point fra en uddannelse, man ikke var tilfreds med, siger hun.

 

Følg Dagens Politik for flere lignende artikler: