Reformvenlig kandidat fører iransk optælling

Med otte millioner af de 28 millioner stemmer optalt, ligger den 62-årige Rohani ifølge Reuters i spidsen med 51,2 procent af stemmerne, mens hans nærmeste rival, Teherans konservative borgmester, Mohammad Baqher Ghalibaf, i øjeblikket ligger på 16,7 procent.

Kandidaten, der på forhånd var udråbt som favorit, Irans chefforhandler i atomspørgsmål, Saeed Jalili, ligger i øjeblikket på en tredjeplads med blot 13 procent af stemmerne.

Nyhedsbureauet AFP giver Rohani lidt flere stemmer og skriver, at han fører med 52 procent.

Holder Hassan Rohani sin position og får mere end 50 procent af stemmerne, kan han erklære sig som vinder af præsidentvalget og undgå at skulle ud i en ny valgrunde, som i givet fald skal finde sted 21. juni.

Rohani har under valgkampen lovet, at han vil bløde Irans konfrontatoriske linje overfor Vesten op og har endda talt for mulighederne for at genetablere de diplomatiske forbindelser med USA. Forbindelserne blev afbrudt i 1979, efter islamiske aktivister besatte den amerikanske ambassade i Teheran og holdt 52 amerikanske som gidsler i 444 dage.

Mens optællingen stadig var i gang, gik Irans øverste leder, Yatollah Ali Khamenei, lørdag formiddag ud med en erklæring, som kun kan tolkes som en kommentar til en situation, hvor den reformvenlige Hassan Rohani vinder.

Her erklærer Ali Khamenei, at uanset hvem der vinder, har afstemningen været »en tillidserklæring til systemet«.

»En stemme for enhver af disse kandidater, er en stemme for den Islamiske Republik og en tillidserklæring til systemet,« lyder det fra den iranske leder.

De seks kandidater, der er sluppet gennem nåleøjet og accepteret af de 12 magtfulde medlemmer af det såkaldte Vogternes Råd, skal ses på baggrund af, at rådet inden valgkampen har siet hundredvis af kandidater fra.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip