Regering bragt i mindretal på udlændingeområdet tre gange

Skrevet af admin

02/06/2016

Dagens topnyheder

Tre gange torsdag kom Venstre-regeringen i mindretal i folketingssalen på udlændingeområdet.

Det skete i forbindelse med lovforslagene om ophævelsen af green card-ordningen og hævelsen af beløbsgrænsen for udlændinge uden for EU, der vil opholde sig i Danmark, samt beslutningsforslaget om en skærpelse af forholdene for folk på tålt ophold.

Fælles for de tre forslag er, at Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF var med til at bringe regeringen i mindretal.

Green card-ordningen betyder, at udlændinge skal søge opholds- og arbejdstilladelse baseret på deres uddannelsesniveau, sproglige evner og erhvervserfaring.

Kritikkerne mener ikke, at den har virket efter hensigten, som er at sikre højtuddannet arbejdskraft. Ifølge kritikkerne tager for mange udlændinge, der er kommet ind via ordningen, ufaglært arbejde, som danskere kunne få.

Så green card-ordningen har Socialdemokraterne og DF længe ønsket afskaffet. 63 stemte for forslaget - deriblandt også Enhedslisten - mens 45 stemte imod.

Beløbsordningen handler om, hvor meget en udlænding uden for EU skal kunne fremvise på en lønseddel for at få lov til at opholde sig i Danmark.

Den nuværende beløbsgrænse er på 375.000 kroner årligt, men det beløb skal hæves til 400.000 kroner. 65 stemte for forslaget - igen med Enhedslisten på flertalssiden - mens 44 stemte imod.

Omkring tålt ophold stemte 67 for forslaget - deriblandt Liberal Alliance og De Konservative - mens 42 stemte imod.

Udlændinge havner på tålt ophold, hvis de ikke kan udsendes til hjemlandet trods en udvisning fra Danmark. Det strider mod Danmarks internationale forpligtelser at tvangsudsende folk, der risikerer forfølgelse i hjemlandet.

Nu skal regeringen undersøge mulighederne for at skærpe forholdene for folk på tålt ophold.

/ritzau/