Regering og kommuner vil begrænse effekt af enkeltsager

Skrevet af admin

28/09/2015

Mest læste i dag

Når medierne belyser problematiske småsager i kommunerne, og folkedomstolen fodres, afholder politikerne sig sjældent fra at komme med løsninger eller politiske værktøjer.

Men det skal være slut med smarte snuptag og hurtige lappeløsninger baseret på enkeltsager uden relevans for hele landet.

Regeringen og landets kommuner er nemlig blevet enige om noget så usædvanligt som nye principper for håndtering af de enkeltsager, der fra tid til anden dukker op i medierne.

Det fremgår af en aftaletekst, som fredag er lagt ud på Social- og Indenrigsministeriets hjemmeside.

Ifølge aftalen bør "enkeltsager, der ikke er repræsentative for den generelle opgavevaretagelse, ikke give anledning til ny lovgivning generelt".

Og det understreges i aftalen, at lokalpolitikere skal påtage sig ansvaret for løsningen af den enkelte sag, mens landspolitikerne så omvendt skal holde sig for gode til at "afkræve redegørelser", da det "kan skabe uklarhed", hedder det i aftalen.

- Princippet bag aftalen er jo, at vi lige skal suge noget luft ind, når den slags sager opstår, siger formand for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V).

- Der opstår jo hele tiden et eller andet problem eller konkrete sager i det offentlige, det kan ikke undgås, siger KL-formanden.

- Og der er vi så blevet enige om, at det kan være mest hensigtsmæssigt ikke altid som det første at gribe til lovgivning og redegørelser og den slags, der kan ende med at gøre tingene mere komplicerede, end de var i forvejen, siger han.

Han vil ikke komme med konkrete eksempler på enkeltsager, der efter hans mening har skabt uklarhed eller som på anden måde har gjort løsningen af en sag mere besværlig.

Aftalen om myndighedernes håndtering af enkeltsager er en del af en anden aftale, som regeringen og kommunerne indgik i sommer.

/ritzau/