Regering om lægemangel: Vi tager bestik af situationen

Skrevet af admin

15/10/2014

Mest læste i dag

Regeringen holder løbende øje med, om der bliver uddannet nok læger til at sikre, at der er læger nok i hele landet. Derfor kan det godt komme på tale at øge optage til medicinstudiet.

Det er meldingen fra de to regeringspartier, Socialdemokraterne og De Radikale, efter at foreningen Yngre Læger har offentliggjort en prognose, der viser, at der 20 år frem i tiden vil mangle 5500 læger på landsplan.

Yngre Læger mener, at optaget til medicinstudiet skal øges - et krav, der får opbakning af Dansk Folkeparti og Landdistrikternes Fællesråd.

- Jeg er meget optaget af, at vi kan levere de læger, der er brug for. Vi vil derfor se på perspektiverne i og mulighederne for at uddanne flere læger, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Samme melding kommer fra Jeppe Bruus, der er uddannelsesordfører for Socialdemokraterne.

- Vi kigger på tallene hele tiden. Det er relevant at forholde sig til, om det antal af læger, vi uddanner, matcher det behov, der bliver i fremtiden, siger han til Ritzau.

Jeppe Bruus henviser dog til, at der allerede er skruet markant op for optaget på medicinstudiet.

Han peger på, at Sundhedsstyrelsens seneste fremskrivning viser, at der i 2035 vil være knap 35 procent flere læger og næsten 50 procent flere speciallæger.

- Vi har tredoblet antallet af læger, vi uddanner, fra 1990 til 2011, og samtidig falder andelen af udenlandske læger, som vi uddanner, så der bliver samlet uddannet markant flere læger, siger Jeppe Bruus.

- Men derfor er der alligevel behov for, at vi løbende ser på, om vi skal uddanne endnu flere. Det er vi også i gang med at se på, siger han og tilføjer, at Yngre Lægers prognose vil indgå i de overvejelser.

Det er også vigtigt at se på, om der overhovedet er plads til at uddanne flere læger ude på landets sygehuse, mener Jeppe Bruus.

/ritzau/