Regering vil stramme grebet om skattely og hvidvask

Skrevet af admin

06/11/2014

Dagens topnyheder

Mere kontrol med hvidvask, større åbenhed om de reelle ejere bag selskaber og fonde samt et øget internationalt samarbejde er blandt de værktøjer, som regeringen nu vil tage i brug for at dæmme op for strømmen af penge, der hvert år forsvinder i skattely.

Det fremgår af regeringens skattely-pakke, som skatteminister Benny Engelbrecht (S) og erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) fremlægger torsdag, og som baserer sig på en anbefalinger fra et udvalg med repræsentanter fra flere ministerier.

Det skønnes ifølge regeringen, at mellem tre og fem milliarder kroner hvert år fordufter ud af landet og havner i skattely i stedet for at havne i den danske kasse, og derfor præsenterer regeringen nu otte forslag, der skal sætte en prop i røret.

For det første lægger regeringen op til at indføre et register for det, der kaldes de "reelle" ejere kommanditselskaber - et register, som Skat får direkte adgang til.

- Gennemsigtighed er et vigtigt redskab til at sikre, at selskaber ikke misbruges til skatteunddragelse. Derfor skaber vi nu åbenhed om ejerforholdene, så skattemyndighederne ved, hvem der skal beskattes, siger Henrik Sass Larsen.

Et flertal uden om regeringen har for nylig netop krævet åbenhed om kommanditselskabernes ejere.

Samtidig vil regeringen sætte fire millioner kroner af til at styrke Hvidvasktilsynet. Et beløb, der ifølge regeringen vil styrke tilsynet "væsentligt".

- Vi har i de seneste år set flere eksempler på, at både multinationale selskaber og enkeltpersoner forsøger at snyde fællesskabet ved at gemme penge i skattely. Det skal være slut, siger skatteminister Benny Engelbrecht.

Han understreger desuden, at regeringen vil lægge pres på for at få flere internationale aftaler i hus, der skal koordinere indsatsen mod skattespekulation.

- Vi skal have fut i det internationale samarbejde, for vi kan ikke gøre det her alene. Det er netop ved at samarbejde på tværs af landegrænser og have fokus på åbenhed og gennemsigtighed, at vi bekæmper skattely, Benny Engelbrecht.

/ritzau/