Regeringen åbner for sortlister og skattelister i EU

Skrevet af admin

11/04/2016

Mest læste i dag

I Danmark skal bankerne stå skoleret i en høring, i flere andre lande vakler taburetten under magtfulde politikere, og skattemyndigheder over hele Europa har fået travlt med at se de lækkede Panama-dokumenter igennem for at forfølge skattesvindlere.

Men hvis ikke EU hurtigt leverer fælles barrierer mod skattely, vil det momentum, Panama-lækagen har skabt, forsvinde, frygter udenrigsminister Kristian Jensen (V):

- Vi skal have en fælles sortliste over lande, der ikke vil udveksle oplysninger med skattemyndighederne i EU-landene. Nogle lande har forsøgt med lister selv, men har måttet give op, fordi det ikke er nok med et enkelt land.

Samme forslag har EU-Kommissionen luftet, og tirsdag fremlægger kommissionen sit længe ventede udspil mod skattesvindel. Et af forslagene går på, at firmaer skal tvinges til at afsløre indtjening, antal ansatte og skattebetaling.

Selv om Venstre er imod Danmarks åbne skattelister, der viser firmaers betalinger af selskabsskat, kalder Kristian Jensen kommissionens forslag "et nyttigt redskab":

- Ved at gøre det på EU-niveau, så sørger man for, at EU’s virksomheder bliver stillet ens. Noget af det, der har været udfordringen for danske virksomheder, er, at de har skullet gøre det, mens deres konkurrenter i Tyskland eller Holland ikke skulle.

- Hvis det er sådan, at man kan blive enig om det med alle 28 lande, og man på den måde kan sikre, at der ikke vil være forskel fra land til land i administrative byrder, så er det klart at foretrække.

Den danske udenrigsminister foreslår samtidig sine kolleger, at de i samtlige møder med skattely-lande skal påtale skattesvindlen.

- Der har før været læk af skattesvindel, og så har vi været forarget i fem minutter, fem uger eller fem måneder, og så er man gået tilbage til business as usual. Hvis vi skal stoppe skattelyene, så er vi nødt til at vise dem, at det her ikke bare er i en periode.

Spørgsmål: Vil det ikke kræve en form for sanktioner, hvis det skal have en effekt?

- Jeg så gerne, at man også kunne køre med sanktioner, men det tror jeg ikke, at vi i første omgang kan få alle EU-landene med på.

- Men vi skal tage det op, hver eneste gang vi mødes med skattely-landene. Ligesom vi gør det med menneskerettigheder over for de lande, der har problemer med menneskerettighederne.

Spørgsmål: Hvordan vurderer du stemningen blandt dine kolleger - er der villighed til at indføre andet end symbolpolitik?

- Alle lande er ramt af Panama-papirerne. Vi har et vindue, hvor noget af modstanden mod at bekæmpe skattely er trængt i defensiven.

- Stemningen er, at der skal gøres noget. Men jeg tror også, at hvis ikke vi følger op på stemningen nu, så vil det bare falde tilbage til business as usual.

/ritzau/