Regeringen afviser dagpengekrav fra EL og DF

- Hvor mange skal falde ud af dagpengesystemet til nytår, for at Socialdemokraterne mener, at det er nødvendigt at gøre noget?

Sådan lyder det fra Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, mens Dansk Folkeparti opfordrer regeringen til at lave endnu en midlertidig udskydelse af den halverede dagpengeperiode, så arbejdsløse ikke risikerer at ryge ud af dagpengesystemet.

- Der er rigtig mange ting, vi kan gøre for at hjælpe de personer med at undgå at skulle gå fra hus og hjem. Det er udelukkende et politisk valg, om man vil gøre noget, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Men ønsket om, at regeringen ændrer på, at dagpengeperioden til nytår sættes ned fra fire til to år, og at genoptjeningsperioden fordobles fra et halvt til et helt år, bliver ikke opfyldt af regeringen.

Det siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, som lægger vægt på, at regeringen allerede har gjort meget:

- Situation er meget alvorligt allerede nu, og vi tager bekymringen dybt alvorligt. Derfor har vi sat ind med initiativer i hele Danmark. Vi har akutpakke og kickstart, som bliver fordoblet til mere end 21.0000 arbejdspladser næste år.

- Det er vigtigt at sikre regulære arbejdspladser. Det kan lyde besnærende med en jobgaranti, men vi skal have brudt dødvandet og skabt reelle arbejdspladser. Vi har stoppet blødningen, men vi er ikke kommet fremad endnu, siger Magnus Heunicke.

Reformen af dagpengene blev indgået af Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale, mens Lars Løkke Rasmussen (V) var statsminister.

Derfor bliver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, også mødt med kritik for, at han nu taler for at bruge omkring 800 millioner kroner på endnu engang at udskyde reformen.

De Radikales gruppeformand, Marianne Jelved, fastslår, at Dansk Folkeparti selv var ophavsmænd til reformen i forbindelse med forhandlingerne om den såkaldte genopretningspakke.

- Dansk Folkeparti mente ikke kun, at genopretningspakken skulle indeholde besparelse. Derfor gik Dansk Folkeparti til VK-regeringen og spurgte, om man ikke skulle lave en dagpengereform.

Hvorfor er DF så med i det kor, som nu siger, at det er synd for alle på dagpenge? Det gik jo, som vi vidste, det ville gå, siger Marianne Jelved.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl indeholder aftalen om dagpengene dog en åbning for, at man kan forlænge dagpengeperioden i situationer, hvor ledigheden er stor.

Også Johanne Schmidt-Nielsen forlanger, at Dansk Folkeparti står ved sit ansvaret for de forringede dagpengeregler.

Dagens Gossip