Regeringen afviser råd fra vismænd

»Vi får ikke Danmark på ret køl igen ved at lade det offentlige underskud vokse - ved at stifte endnu mere gæld og skabe usikkerhed om kursen. Ingen har glæde af zig-zag. Risikoen er mistillid og stigende renter - og dermed færre arbejdspladser,« siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Hun bakkes op af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

»Jeg har svært ved at se, at det kunne gavne dansk økonomi og det danske renteniveau, at vi nu skal ud og føre slingrekurs i den økonomiske politik,« siger hun.

Vismændene anbefaler i deres halvårlige rapport, der blev præsenteret tirsdag, at dansk økonomi stimuleres med en finanspolitisk lempelse, som kan komme enten i form af lavere skatter, større offentlige udgifter eller begge dele på samme tid.

»Konjunktursituationen tilsiger en mere lempelig finanspolitik i 2014 end den, der er planlagt. Den planlagte økonomiske politik vil trods vækstplan og andre initiativer påvirke væksten negativt i både 2014 og 2015. Vores vurdering er, at de offentlige finanser grundlæggende er så sunde, at der burde være plads til en mere lempelig finanspolitik,« siger overvismand og professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Selv om regeringen afviser at justere finanspolitikken, så vil dens parlamentariske grundlag bruge vismændenes rapport til at presse Helle Thorning-Schmidt og resten af ministerholdet.

»Vi er normalt meget kritiske over for vismændenes økonomiske filosofi, men her er vi enige i anbefalingen: Der er brug for og plads til at gøre noget for at forbedre den økonomiske udvikling og skabe arbejdspladser. Ros til vismændene for det,« siger finansordfører Frank Aaen (Ø) og uddyber:

»Regeringen skal presses til at gøre noget mere for beskæftigelsen, enten ved at udnytte det råderum, EU åbner for, eller ved at tilbyde pensionskasserne samfundsmæssigt fornuftige investeringsmuligheder,« siger han.

På den borgerlige banehalvdel ryster Liberal Alliance på hovedet af vismændenes opfordring.

»Danmark står i en stor økonomisk krise, og der er dundrende underskud på statens finanser. Det er et gigantisk hasardspil med dansk økonomi at lempe finanspolitikken nu. Danmarks unge skal ikke senere komme til at betale regningen for nutidens politikere, der gerne vil bruge løs af penge, de ikke har,« siger finansordfører Ole Birk Olesen (LA).

Venstre mener, vismændenes rapport »afslører« regeringen.

»Regeringen har flere gange nedjusteret væksten i BNP. Tallene taler deres egen dystre tale. Regeringens forsøg på et skønmaleri af den økonomiske situation blegner gang på gang. Og med den udmelding om en BNP-vækst på kun 0,2 procent i 2013, som Det Økonomiske Råd er kommet med, er der virkelig grund til at råbe vagt i gevær. Situationen er meget foruroligende,« siger finansordfører Peter Christensen (V).

Dagens Gossip