Regeringen annullerer milliardløfte til udviklingslande

Skrevet af admin

02/10/2015

Dagens topnyheder

Af tirsdagens finanslovsforslag fremgik det, at regeringen fra 2016 ville sænke udviklingsbistanden til 0,7 procent af BNI. Men regeringen begynder allerede i år en "gradvis tilpasning", fremgår det af et notat fra Udenrigsministeriet.

Det skriver Politiken fredag.

Selv om der kun er få måneder tilbage af året, skærer regeringen således 2,85 milliarder kroner på udviklingsbistanden i 2015.

Nogle penge findes ved, at der i 2015, trods flygtningekrisen, er færre udgifter til flygtningemodtagelse end ventet, men det meste hentes ved at annullere eller reducere bistandsmidler, som blev lovet væk på finansloven 2015.

I notatet er der sat navn og adresse på besparelser for to milliarder kroner på konkrete aktiviteter, som fremgår af finansloven for 2015, som SR-regeringen vedtog sammen med Enhedslisten og SF.

- Det svækker jo Danmarks troværdighed, at man midt i et finansår går ind og skærer så voldsomt på nogle af de internationale forpligtelser, vi har taget på os, siger Mette Gjerskov, socialdemokraternes udviklingsordfører, til Politiken.

Særligt udviklingslande i Afrika står for skud i spareplanen for 2015. Eksempelvis annulleres det planlagte tilsagn til Ghana på 220 millioner kroner, ligesom støtten til Kenya reduceres med 300 millioner kroner.

- Det er totalt i modstrid med, hvad Kristian Jensen har sagt om, at indgåede aftaler vil blive respekteret. Jeg synes, det er en ekstremt tynd forklaring, at man ikke juridisk er bundet, siger Vagn Berthelsen, generalsekretær for Ibis.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) afviser over for avisen kritikken.

Han anfører, at der juridisk ikke er tale om brudte aftaler, selvom pengene er lovet væk på finansloven for 2015. Der er nemlig ikke sat underskrift på aftalerne mellem parterne, hvorfor Danmark ikke formelt har givet tilsagn om at udbetale pengene.

/ritzau/