Regeringen bremser byggeri i Udkantsdanmark

Mere natur og mindre byggeri ved vandet.

Miljøminister Ida Auken (SF) og by-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) præsenterer ifølge Jyllands-Posten torsdag et forslag, der tilbageruller den udkantsplan, som VK-regeringen indførte for to år siden.

Den tidligere regering gjorde det blandt andet lettere for 29 kommuner at bygge tæt på kysterne. Men nu stopper regeringen særbehandlingen for at tage større hensyn til naturen i områderne.

- Det kan godt være, at nogen gerne vil omdanne vestkysten til solkysten. Men det har vi ingen interesse i, siger Ida Auken til Jyllands-Posten.

- Og det er vores klare fornemmelse, at folk, der bor i de områder, gerne vil have beskyttet kysterne, så byggeri ikke spreder sig helt ud i de allerskønneste områder, vi har, tilføjer hun.

Også store møbelbutikker, byggemarkeder og varehuse vil regeringen sætte en stopper for i udkantsområderne. For når der opføres store varehuse på mere end 2000 kvadratmeter, dræner det butikslivet i de mindre byer, mener ministrene.

- Vi vil sikre en varieret detailhandel og samtidig sikre udviklingsmuligheder i landdistrikterne, som forhåbentlig kan føre til mere bosætning i de områder, der er i fare for at blive affolket, siger Carsten Hansen til Jyllands-Posten.

Mens Enhedslisten er positiv, mener Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, at regeringens forslag reelt bliver en dødsdom over små byer i yderområderne.

Flere borgmestre er imod ændringerne og så hellere, at de fortsatte havde lettere ved at opføre byggerier ved vandet.

- Lad os nu selv bestemme, siger S-borgmesteren på Lolland, Stig Vestergaard, til Jyllands-Posten.

 

Dagens Gossip