Regeringen er klar med plan for Afghanistan-evaluering

Skrevet af admin

14/11/2014

Mest læste i dag

En kommende evaluering af indsatsen i Afghanistan kommer ikke til at tage stilling til den politiske proces forud for, at Danmark gik ind i krigen eller de enkelte militære operationer undervejs i de 13 år, som Danmark havde kamptropper i landet.

Det står klart, efter at et bredt flertal i Folketinget er blevet enig om indholdet af en såkaldt "erfaringsopsamling" på indsatsen.

Opsamlingen skal derimod se på samspillet mellem det politiske, militære og bistandshjælpen, og hvordan de tre aspekter har indflydelse på hinanden.

- Der er tale om den nok største indsats, Danmark har lavet uden for landets grænser siden Anden Verdenskrig, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der sent torsdag aften kom hjem fra en tur til netop Afghanistan, til Ritzau.

- Derfor skylder vi os selv, de soldater, vi har mistet, og også den indsats, vi skal lave fremover, at vi får en erfaringsopsamling, som giver os mulighed for at gøre tingene bedre både i Afghanistan og alle de andre steder, hvor vi er aktive, siger han.

Aftalen er indgået mellem de samme partier, som for kort tid siden blev enige om en ny Afghanistan-strategi for de kommende tre år. Det drejer sig om alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten.

Konklusionerne skal ligge klar i løbet af første halvår af 2016, hvorefter de kan bruges fremadrettet.

- Jeg tror, at vi fremover kommer til at se en indsats i både Afrika og Mellemøsten med samme samspil mellem bistand, politik og militær. Derfor er det vigtigt at lære, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan lade sig gøre, siger Lidegaard.

Opsamlingen kommer til at se på tre ting:

Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) skal samle de internationale erfaringer på området.

Eksterne konsulenter skal vurdere de danske bistandsprojekter i Afghanistan, og så skal Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet sammen med Forsvarsakademiet vurdere de projekter, man selv har stået for.

- Vi holder armslængde i forhold til at have Diis, konsulenter og Forsvarsakademiet inde over.

- Men - og det skal man være opmærksom på - det er jo ikke et forsøg på at lave en politisk vurdering af, om det var en god idé at gå ind i Afghanistan eller ej. Det er et forsøg på at lære af vores indsats hidtil, understreger Lidegaard.

/ritzau/