Regeringen erkender: Udflytning af institut er besværlig

Det er endnu uvist, om regeringen får flertal til at flytte Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) fra København til Aarhus.

Tungen på vægtskålen er Socialdemokraterne, som i begyndelsen af marts afkrævede regeringen svar på en række spørgsmål, før partiet kan tage stilling i sagen. Blandt andet om det faglige belæg og konsekvenserne for samarbejdet med andre parter.

De svar har udenrigsminister Kristian Jensen (V) nu afgivet, og heri "anerkender" regeringen blandt andet, at udflytningen af instituttet vil "besværliggøre" den "fysiske kontakt med brugere og samarbejdspartnere i hovedstadsområdet".

Men det skal løses med flere virtuelle møder, livestreaming af arrangementer og besøgsrejser, når fysisk tilstedeværelse i hovedstaden er påkrævet, lyder det i et af svarene Socialdemokraterne.

- Regeringen har tiltro til, at en sådan tilpasning af Diis’ virke vil mindske det initiale produktionstab og gøre Diis i stand til at fastholde det gode og tætte samarbejde med brugere og samarbejdspartnere i ind- og udland, står der i svaret.

Heri anslås det også, at 98 procent af Diis' primære brugere og samarbejdspartnere hører til i hovedstadsområdet, mens de resterende to procent er placeret i instituttets planlagte nye hjemsted i Aarhus.

Modsat de øvrige udflytninger i regeringens plan om at rykke cirka 4000 statslige arbejdspladser ud i landet, kræver det en lovændring at flytte Diis, fordi der i instituttets vedtægter står, at det har til huse i København.

Idet Liberal Alliance ikke vil stemme for lovforslaget om udflytningen, afhænger regeringens flertal af Socialdemokraterne.

Partiet vil nu ifølge Mogens Jensen (S) nærlæse regeringens svar for at træffe en beslutning i den nærmeste fremtid.

I begyndelsen af marts advarede ni tidligere udenrigsministre i et fælles brev til regeringen mod udflytningen, der i deres optik vil skade instituttets arbejde.

I den forbindelse forsikrede S-formand Mette Frederiksen, at hun absolut lytter til advarslen. Kristian Jensen skriver i udvalgssvaret om protesten fra sine forgængere:

- Forslaget skal ikke betragtes som et udtryk for, at regeringen ønsker at anfægte instituttets uafhængighed, frihed eller i øvrigt foretage indgreb i Diis’ virke.

Udgifterne til udflytningen af Diis vurderes ifølge et foreløbigt skøn at være 34 millioner kroner. Der er dog en betydelig usikkerhed forbundet med skønnet. Der er afsat 13,8 millioner kroner til medfinansiering af flytningen.

/ritzau/

Dagens Gossip