Regeringen får ikke fred trods dagpengeudspil

Sådan lyder det fra regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, som regeringen håber at indgå en aftale med snarest.

»I en eller anden grad er det lykkedes at få dem til at forstå, at der ikke bare er brug for en løsning nu - altså at forhindre, at tusindvis af mennesker må gå fra hus og hjem - men der er behov for at diskutere, om det dagpengesystem, som Thulesen Dahl (DF), Vestager (R) og Lars Løkke (V) skruede sammen, egentlig er holdbart. Det åbner regeringen op over for,« siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

Enhedslisten er torsdag indkaldt til forhandlinger med regeringen.

»Der er nogle knaster både omkring finansieringen, men også i forhold til de vilkår, de mennesker, der skal ind under den her ordning, bydes. Nu skal vi tilbage og læse det hele igennem. Vi ser frem til forhandlingen,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Dansk Folkeparti var i 2010 med til at lave den dagpengereform, som mange tusinde danskere nu mærker konsekvensen af. Partiet har imidlertid erkendt, at reformen rammer utilsigtet hårdt, og DF savner nogle elementer i udspillet.

»Det er prisværdigt, at regeringen kommer med et tiltag, selv om det ikke har noget med dagpengereglerne at gøre. Vi havde jo gerne set, at man ændrede genoptjeningskravet og suspenderede stramningen i nogle år, til der kom mere ro,« siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF).

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er gennemgående kritisk over for udspillet.

»Regeringen har præsenteret endnu en lappeløsning. Jeg synes, det værste er, at regningen bliver sendt videre til ganske almindelige danskere, som de er flest. En ganske almindelige familie, der går på arbejde og betaler sine a-kassekontingenter, får næste år en regning på op mod en par tusind kroner,« siger Lars Løkke Rasmussen.

En del af udspillet bliver blandt andet finansieret med en stigning i a-kassebidraget på maksimalt 60 kroner per måned efter skat i 2014. Et beløb, der falder året efter.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fastslår, at regeringen med sit udspil retter op på indfasningen af dagpengereformen fra 2010.

»Indførelsen af en toårig dagpengeperiode med en hård indfasning tog ikke hensyn til, at Danmark fortsat var midt i en krise, og det var ganske enkelt uklogt,« siger hun.

Regeringens forslag består overordnet af to elementer. Det første element er en seks måneders forlængelse af den eksisterende uddannelsesydelse, som var en del af finanslovaftalen med Enhedslisten. Det andet element er den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, der vil gælde for ledige, der opbruger retten til dagpenge eller uddannelsesydelse.

Varigheden af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse er på maksimalt halvandet år, og den vil gradvist blive udfaset frem mod slutningen af 2016.

»Det indebærer, at ledige, der har opbrugt deres dagpengeret fra før første januar i år, maksimalt kan være på dagpenge, uddannelsesydelse og midlertidig arbejdsmarkedsydelse i fire år. Det svarer altså til den gamle dagpengeperiode,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Dagens Gossip