Regeringen får kritik for at bryde med lovet skattestop

Et af de vigtigste punkter i Venstres regeringsgrundlag er et totalt skattestop, men det bliver brudt med den netop indgåede finanslov, skriver Børsen.

Ifølge avisen betyder finansloven hårdere beskatning af erhvervsdrivende fonde, fordi det såkaldte konsolideringsfradrag falder fra 125 til 100 procent. Dermed stiger skatten, når fondene uddeler penge til almennyttige formål som forskning, kultur og sport.

I regeringsgrundlaget fra juni står der ellers, at "regeringens skatte- og byrdestop indebærer, at regeringen ikke vil hæve nogen skat eller afgift i denne valgperiode", og at "det indebærer, at der som udgangspunkt ikke kan gennemføres skatteomlægninger."

Både Henriette Kinnunen, chefjurist i Cepos, og Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand i Carlsberg og Carlsbergfondet, frygter, at regeringen bevæger sig ud på en glidebane til at hæve andre skatter.

Finansordfører Benny Engelbrecht (S) kalder samtidig det lavere konsolideringsfradrag et brud på regeringens skattestop.

Claus Hjort Frederiksen skriver dog i en mail til Børsen, at det lavere konsolideringsfradrag "naturligvis ligger fuldt ud inden for rammerne af skattestoppet".

Med det lavere fradrag forventes fondene ifølge avisen at betale cirka 200 millioner kroner mere i skat om året.

/ritzau/

Dagens Gossip