Regeringen får lussing af vælgerne i etårs fødselsdagsgave

Skrevet af admin

14/06/2016

Dagens topnyheder

Når Venstre om to uger fejrer sit etårs jubilæum som regeringsparti, må partiet se tilbage på et år med startvanskeligheder.

Med gennemsnitskarakteren 3,3 på 12-skalaen får ministrene i den nuværende regering således den ringeste samlede vurdering, nogen regering har fået, siden Ugebrevet A4 i 2009 begyndte at lade danskerne uddele årskarakter til landets ministre.

Karaktererne bliver uddelt i en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført blandt 1000 repræsentativt udvalgte personer.

Hver enkelt minister har fået en karakter for hans eller hendes evne til at forvalte sit embede og for dygtighed og troværdighed som politiker.

Danskernes hårde dom over Løkke-regeringen skyldes især alt for stort postyr blandt de blå partier, mener politisk kommentator Hans Engell.

- Der har været få markante liberale sejre, selv om der er blåt flertal. Det har været et år præget af utrolig meget kævl og ballade. De blå partier indbyrdes har skændtes stort set fra den første dag, og til de gik på sommerferie, siger han til Ugebrevet A4.

Hans Engell fremhæver blandt andet balladen om udlændingeområdet, planloven, køb af kampfly samt at to ministre har måttet forlade regeringen i utide.

For et halvt år siden scorede regeringen gennemsnitskarakteren 3,8 i en tilsvarende undersøgelse. Helle Thorning-Schmidt-regeringens dårligste karakter var 4,1 tilbage i 2013.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, så gerne, at karakteren havde ligget i den helt anden ende af skalaen.

- Men hvis man tager udgangspunkt i, at omkring halvdelen af befolkningen havde foretrukket, at det var en anden regering, der sad der, må man antage, at de har givet relativt lave karakterer, siger han til Ugebrevet A4.

Og ud fra den betragtning mener den politiske ordfører ikke, at der er grund til at græde over den lave årskarakter:

- Det har været et år med nogle hårde beslutninger, og det slider at tage ansvar. Der er kun ét parti i regeringen, så der er kun én at tæve løs på, og det kan vi jo også se på meningsmålingerne, siger Jakob Ellemann-Jensen.

/ritzau/