Regeringen får næse for landbrugspakke

Regeringen får en stor næse i sagen om landbrugspakken og kritiseres af rød blok og Dansk Folkeparti for at have tilbageholdt oplysninger fra Folketinget.

Sagen om landbrugspakken har allerede kostet Eva Kjer Hansen (V) posten som miljø- og fødevareminister, og nu tildeles der skarp kritik af regeringen i form af en næse.

Formand for Miljø- og Fødevareudvalget Pia Adelsteen (DF) betegner det som "en løftet pegefinger".

- Vi har brug for som lovgivere at få de oplysninger, vi skal have, når vi sidder og lovgiver. Det kan ikke hjælpe noget, at vi tror, at det er en glat og lige vej, vi går ud på, og så er den meget mere snoet, end vi regnede med, siger Pia Adelsteen.

Sagen er blusset op på ny, efter at Berlingske har afsløret, at regeringens top vidste, at der var en betydelig risiko for, at landbrugspakken ville komme i problemer med EU-reglerne.

Men Folketinget fik at vide, at vurderingen var, at Danmark overholder sine EU-forpligtelser.

Ifølge Dansk Folkeparti er det regeringen i fællesskab, der får kritik, da den ansvarlige minister har forladt posten.

- Den er rettet mod en samlet regering, for det er ikke statsministeren, der har siddet og fortalt de her ting. Vi har behov for at fortælle regeringen og ministrene derovre, at det her er ikke i orden, siger Pia Adelsteen.

Regeringens egne embedsmænd advarede internt om, at "der er en betydelig risiko for, at EU-Kommissionen vil forholde sig kritisk".

Men til Folketinget samme dag stod der, at der er "vurderingen, at Danmark overholder sine EU-retlige forpligtigelser".

Dansk Folkeparti håber, at regeringen vil tage ved lære.

- Vi har et demokrati, og vi har nogle spilleregler. Det er vigtigt at forstå, hvis vi skal udføre vores arbejde så godt som muligt, så er vi nødt til at have de samme oplysninger og vide, om der er juridiske bump, siger Pia Adelsteen.

Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i samråd om sagen. Men det afviser statsministeren at møde op til.

Det har ført til, at udvalget har klaget til Folketingets Præsidium.

Rent formelt bliver kritikken i form af næsen først vedtaget på et nyt møde senere torsdag.

/ritzau/

Dagens Gossip