Regeringen får svært ved at afmontere diabetesbombe

Sådan lyder vurderingen fra professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard fra Aalborg Universitet, der er forbløffet over, at der ifølge regeringens skøn vil være op mod 600.000 danskere diagnosticeret med en form for diabetes i 2025.

»Hvis det virkelig er rigtigt, må man spørge, om regeringens 2020-plan kan holde sig inden for målsætningen på en halv til en hel procents realvækst i sundhedsudgifterne. Kan man overholde det, hvis der kommer dette store pres,« spørger han.

Til Berlingske Nyhedsbureau forklarer sundhedsminister Astrid Krag (SF), at pengene skal findes ved at skabe mere vækst og beskæftigelse. Men det bliver svært, vurderer Jes Søgaard.

»Så skal væksten være meget kraftig. 600.000 diabetikere kommer til at koste staten rigtig mange penge,« siger han.

»Det er jo ikke det eneste sundhedsområde, der står for tur og kommer til at sluge flere penge - tag bare kræftsygdomme og sygdomme som KOL (rygerlunger, red.),« påpeger professoren.

Flere andre eksperter advarer mod, at udgifterne til diabetesbehandling risikerer at sprænge statens sundhedsbudgetter. I 2012 brugte staten 9,1 milliarder kroner på hospitalsbehandling af diabetespatienter, men det vil ifølge beregninger fra Diabetesforeningen stige til mere end 18 milliarder kroner årligt frem mod 2025.

I regeringens 2020-plan fremgår det imidlertid ikke klart, hvordan der skal skaffes penge til behandlingen af de op mod 600.000 diabetikere i 2025, men det handler altså ifølge sundhedsministeren om at sætte gang i væksten.

Den udmelding betegnes som vag og ulden af Dansk Folkeparti og de Konservative, der begge efterlyser en konkret handlingsplan fra regeringen.

»Ministerens svar siger ikke rigtig noget. I stedet bør hun være meget opmærksom på, at hvis vi ikke får sat ind, så bliver det en økonomisk bombe under sundhedsområdet. Diabetesplanen fra 2003 skal have et gedigent servicetjek, så vi sikrer, at den nyeste viden og bedste praksis er med,« siger sundhedsordfører Benedikte Kiær (K).

Det samme ønsker sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), der siger, at Astrid Krag bliver »nødt til at sætte kroner og ører på og præcisere, hvad hun konkret vil gøre for at skabe vækst«.

Men det behøver hun ikke, mener Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), der er enig med ministeren i, at mere vækst og beskæftigelse skal finansiere behandlingen.

»Det giver ikke mening at være ekstremt konkret lige nu, når regeringen stort set lige har præsenteret en overordnet ramme for, hvordan vi skal sikre udviklingen på det sundhedsteknologiske og medicinske felt,« siger han.

»Min besked til oppositionen er: Pak sammen og læs papirerne (regeringens seneste sundhedsudspil, red.), så ved I, hvordan regeringen vil skabe vækst på området og knække problemerne,« siger Flemming Møller Mortensen.

Ifølge udspillet skal det blandt andet ske ved at have patienterne i centrum og sikre, at de lettere kommer over »grænserne« i sundhedsvæsenet, eksempelvis fra sygehus til kommune eller fra praktiserende læge til sygehus.

Dagens Gossip