Regeringen gør landbrugsstøtten to milliarder grønnere

Skrevet af admin

31/07/2014

Mest læste i dag

Regeringen stiller nu grønne krav til danske landmænd, hvis de vil have del i 2,1 milliarder kroner af EU's landsbrugsstøtte fra 2016 og frem til 2020, oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

EU har åbnet for at flytte op mod 15 procent af den direkte landbrugsstøtte til grøn omstilling.

Regeringen har derfor besluttet sig for en omlægning af landbrugsmidlerne på op til syv procent af den omkring syv milliarder kroner store landbrugsstøtte frem mod 2020 til det såkaldte landdistriktsprogram.

- Regeringen har høje ambitioner for miljø, økologi, natur og dyrevelfærd, men skal landbruget udvikles i en mere bæredygtig retning, skal det samtidig foregå i et tempo, hvor landmændene kan være med, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S).

- Det handler om at finde en balance, hvor vi skubber på - uden at vælte erhvervet, siger fødevareministeren.

Pengene skal bruges til indsatser, der fremmer erhvervets vækst, konkurrenceevne og udvikling inden for natur, miljø, økologi samt udvikling af landdistrikterne.

- Vi tager ikke pengene fra landbruget, men sørger for at landbrugsstøtten i højere grad målrettes, så produktion og miljøhensyn går hånd i hånd, siger Dan Jørgensen.

- Jeg er sikker på, at landbruget hellere havde set, at vi ikke benyttede os af muligheden, og at de grønne organisationer ville ønske, at vi var gået længere. Dog er jeg sikker på, at vi er landet på det rette niveau, understreger fødevareministeren.

Støttepartierne Enhedslisten og SF mener, at Danmark bør omlægge de maksimale 15 procent, så de rettes mod at sikre mere miljø, natur og anden grøn udvikling i landbruget. Samme holdning deler Danmarks Naturfredningsforening.

Modsat mener Landbrug & Fødevarer, at den mindre, direkte støtte til landsmændene i Danmark vil forværre evnen til at konkurrere mod landmænd i det øvrige EU.

En række andre EU-lande har ifølge Politiken også lagt sig fast på en frivillig grøn omstilling i landsbrugsstøtten. Således vil Frankrig flytte tre procent, Tyskland 4,5 procent og England topper med 10,8 procent.

Til efteråret vil regeringen træffe politisk beslutning om, hvordan midlerne helt konkret skal fordeles imellem de forskellige indsatser i landdistriktsprogrammet.

/ritzau/