Regeringen: Intet ansvar for social dumping

Efter flere måneders politisk pres affejer regeringen nu stormen af beskyldninger mod den grønlandske storskalalov. Det skriver Politiken.

Storskalaloven, der tillader udenlandske selskaber at anlægge miner med brug af billig arbejdskraft, er fra flere sider blevet beskyldt for at bryde med konventionerne i FN's Arbejdsorganisation (ILO).

Hidtil har den danske regering afvist at tage stilling til det spørgsmål, med henvisning til at storskalaloven er et rent grønlandsk anliggende.

Men i et notat fra Beskæftigelsesministeriet, som Politiken er kommet i besiddelse af, fastslår ministeriet, at storskalaloven er helt efter bogen.

- Såvel den danske som den grønlandske regering er af den opfattelse, at storskalaloven er i overensstemmelse med rigets internationale forpligtelser over for ILO, herunder kernekonventionerne om foreningsfrihed og retten til at føre kollektive forhandlinger, hedder det.

3F's formand, Poul Erik Skov Christensen, varslede for nylig en international klagesag mod den danske regering, som er folkeretligt ansvarlig i forhold til ILO. Efter at have læst notatet er hans bekymringer ikke mildnet.

- Jeg er meget forundret. Vi har gået og ventet meget på at se, hvad ministeriet kommer op med af forklaringer. Men dette her er da goddag mand økseskaft. Regeringen giver ikke noget svar. Det er et papir helt uden argumenter, siger han til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip