Regeringen lander stor aftale om forskning

Regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance har indgået en aftale om fordeling af 770 millioner kroner fra forskningsreserven som en del af næste års finanslov.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) erklærer sig godt tilfreds med aftalen.

- Jeg er glad for, at det er lykkedes at lande en aftale om fordelingen af 770 millioner kroner til forskning med et bredt flertal.

- Aftalen giver et solidt afsæt til ambitionerne om, at dansk forskning skal bidrage til at imødegå de globale udfordringer og skabe vækst, siger Morten Østergaard.

Med aftalen sikres nye bevillinger til strategisk forskning inden for fødevarer, miljø, sundhed, produktionsforskning samt den fri forskning og innovation.

Mens Enhedslisten lægger særligt vægt på, at der er afsat flere penge til den frie forskning og den økologiske forskning, så fremhæver Liberal Alliance, at aftalen reducerer de planlagte nedskæringer for fødevareforskning og Højteknologifonden.

- Man kan sige, at udmøntningen af forskningsreserven begrænser skadevirkningerne fra de generelle nedskæringer i alle forskningens led, siger forskningsordfører Mette Bock (LA).

Ministerens "brede flertal" omfatter dog ikke Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative, som sent onsdag aften smækkede med døren til forhandlingslokalet.

Det skete blandt andet efter at regeringen stod fast på at finansiere en del af forskningsmillionerne ved at skære ned på tilskuddet til private høreapparater.

Fremover bliver tilskuddet til private høreapparater nedsat fra 5607 kroner per apparat til 4000 kroner for det første øre og 2350 kroner for det andet øre.

Det skaber konservativ frygt for, at hørehæmmede patienter vil flygte fra det private til det offentlige og skabe lange ventetider.

- Vi har siddet til det sidste og forsøgt at finde frem til andre områder, hvor der kunne spares, men der har ikke været et ønske om en reel forhandling. Så må vi jo bare konstatere, at vi er for langt fra hinanden, siger forskningsordfører Mai Henriksen (K).

Dagens Gossip